Ultimele Știri

Persoanele care obţin venituri după pensionare pot cere recalcularea pensiei

Pensionarii care obţin venituri după data pensionării pot solicita recalcularea pensiei. Prin urmare cuantumul pensiei poate să fie mărit.

Pensia poate fi recalculată, în anumite situaţii, chiar dacă această deja a fost stabilită, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

„Pensionarii pentru limita de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii”, scrie în actul normativ.

Recalcularea poate fi cerută oricând după ieşirea la pensie, potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, dacă persoana în cauză obţine venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale. Concret, legea nu impune realizarea unui stagiu minim de cotizare (după pensionare) pentru solicitarea recalculării, iar acest lucru poate fi făcut după fiecare stagiu. Cererea de recalculare se obţine de la casele teritoriale de pensii şi se depune tot acolo.

Recalcularea se mai poate face prin adăugarea veniturilor, a stagiilor de cotizare nevalorificate la momentul stabilirii pensiei sau prin depunerea de documente suplimentare care nu există la dosar, dar care influențează cuantumul acesteia.

În urma recalcularii, noul cuantum al pensiei este acordat începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*