Ultimele Știri

Pericolul din ambalaje! Cum migrează particulele nocive în alimente

ambalaje

Ne-am obişnuit să cumpărăm alimentele ambalate în plastic, metal sau alte materiale. În felul acesta, preparatele se transportă şi se depozitează mai uşor.

Dar v-aţi întrebat vreodată cât de sănătoase sunt aceste ambalaje?

Într-un laborator specializat din Italia, cercetătorii au descoperit care sunt riscurile contaminării alimentelor cu substanţele chimice din ambalaje.

Pentru ca recipientele din plastic să fie mai flexibile, se foloseşte o anumită substanţă. Plasticul la care este folosit Bisfenol A este transparent și folosit la fabricarea multor bunuri de consum larg răspândite (biberoane, bidoane de apă). Anumite rășini epoxy, care conțin Bisfenol A, sunt folosite pentru învelișul interior al conservelor și cutiilor pentru mâncare și băuturi.

Această substanță a fost interzisă la ambalarea produselor alimentare în Franța din 2015. Utilizarea sa în fabricarea de biberoane este deja interzisă în Europa și SUA.

Chimicale precum bisphenol A (BPA) şi DEPH (o substanţă din grupa ftalaţilor) sunt aditivi care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului la care se adaugă şi care se găsesc în componenţa multor ambalaje.

Ele pot perturba atât sistemele hormonale ale animalelor, cît şi pe cele ale oamenilor, pot crea determina tulburări ale dezvoltării şi ale reproducerii, iar în cele mai grave cazuri pot favoriza apariţia cancerului, a unor boli de inimă sau a unor tulburări neurologice.

Bisfenol A este un disruptor endocrin, un produs chimic care imită hormonul estrogen. Există temeri că aceasta ar putea interfera cu sănătatea umană și fertilitate. Autoritățile europene și americane de siguranță alimentară spun că este la nivelurile foarte scăzute gasite în unele alimente în condiții de siguranță, dar studii suplimentare sunt efectuate.

Informaţiile de pe cutiile de carton sunt tipărite cu cerneală tipografică. Ar trebui să ne preocupe faptul că aceste substanţe intră în contact cu alimentele pe care le consumăm?

Ca să răspundă la această întrebare, chimiştii de la Centrul de cercetare din Italia studiază cum interacţionează produsele alimentare cu diferite tipuri de ambalaje. Dar nu numai ambalajele pot altera calitatea mâncării. Sunt şi anumite ustensile folosite în bucătărie, care, în contact cu legumele, de exemplu, pot produce o reacţie chimică.

Potrivit unui experiment, în timp ce frământăm coca, particule de polipropilenă din castron pot migra în aluatul nostru.

Metodele şi tehnicile  de cercetare dezvoltate aici, la Ispra, sunt folosite în toate laboratoarele naţionale de pe teritoriul Uniunii Europene. Obiectivul este ca toţi consumatorii europeni să aibă încredere în privinţa siguranţei alimentare, oriunde s-ar afla în spaţiul comunitar.

”Obiectele ceramice sunt colorate şi luminoase. De ce? Pentru că mai toate sunt colorate cu pigmenţi care conţin săruri metalice. Cel mai adesea întâlnim plumb şi cadmiu”, explică Natalia Jakubowska, chimistă.

Sunt testate aproape toate condiţiile de depozitare ale alimentelor sau reacţiile chimice ale acestora în contact cu recipiente realizate din diverse materiale.

Rezultatele sunt incredibile. Nu toate ambalajele sunt sigure. De multe ori, particule nocive pentru organism migrează în produse. Când descoperă acel tip de ambalaj, laboratorul din Italia transmite datele imediat în toate statele europene sau chiar la producători.

Chimiştii de aici studiază şi alternativele mult mai prietenoase cu mediul, astfel încât atunci când găsim un produs pe rafturile magazinelor, acesta să fie cât mai sănătos.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*