Ultimele Știri

Pericolele Tratatului de Liber Schimb SUA/UE(TTIP): Vampirii corporatiști încearcă să sugă 4 miliarde din România

rosia montana

Atunci când a îndrăznit să oprească producția unei mine de aur, Guvernul României s-a trezit în fața unei proces masiv din partea unui gigant minier corporativ într-un „tribunal” secret. Nimic din toate acestea nu au sens, astfel, corporația ar putea cere o compensație de 4 miliarde de dolari, care reprezintă jumătatea din bugetul anual de sănătate publică din România.

Cât de îngrozitor pentru România ar putea să fie subiectul unui astfel de asalt al corprorației, nu ați putea crede. Cu toate acestea, în cadrul unui acord comercial controversat cunoscut sub numele TTIP (Tratatul de Liber Schimb între SUA și Uniunea Europeană), astfel de cazuri ar putea deveni comune în Marea Britanie, dar și în Uniunea Europeană. Deci, de ce este guvernul Angliei una dintre cele mai mari majorete ale acestor „instanțe corporative”?, precizează The Independent.

Ce se întâmplă în România este un semn înspăimântător a ceea ce se poate întâmpla în cazul în care TTIP este validat. „Vampirii corporatiști au rămas fără sânge, și nu se vor odihni până când nu vor drena un stat suveran de bani, distrugând o mare parte din terenurile sale”. Gigantul minier Gabriel Resources a vrut inițial să dezvolte o mină de aur enormă, care ar implica aplatizarea a patru vârfuri de munte. Au existat temeri că aceasta ar lăsa în urmă un lac de deșeuri toxice care conțin apă otrăvită și cianură. Dar în 2014 un document critic de mediu, care a fost necesar pentru ca proiectul să meargă mai departe, a fost anulat în instanța din România. În fața protestelor în masă din interiorul și din afara țării, parlamentul României a decis să nu dea undă verde legii care ar fi permis continuarea proiectului.

Gabriel Resources a recunoscut recent că și-a pierdut speranța de a mai construi mina. Dar, în același timp, au depus o cerere de arbitraj la Banca Mondială, prin care au cerut despăgubiri pentru tot aurul și argintul pe care nu au putut să îl extragă. Compania s-a folosit de o filială din Jersey pentru a aduce din nou cazul în față, astfel încât să poată face uz de o afacere de investiții din Marea Britanie-România, chiar dacă aceasta își are bazele în Canada. Compania susține că a cheltuit aproape 500 milioane de dolari pe proiect, dar într-un interviu susținut de CEO-ul companiei, a declarat că a cerut suma de 4 miliarde de dolari drept „compensație”.

Acesta este exact genul de caz în care TTIP să se promoveze în întreaga Europă. Prin ceva numit mecanismul de soluționare a litigiilor între investitori și stat (ISDS), societățile străine vor avea acces la un sistem de arbitraj secret pentru a putea da în judecată guvernele pentru profiturile lor „dăunătoare” . Aceste cazuri au loc cu o frecvență alarmantă, folosind o varietate de oferte comerciale existente, dar TTIP va extinde masiv posibilitatea de a se extinde în aceste locuri. Și va face asta permițând ca toate societățile din SUA să dea în judecată statele membre ale UE și toate societățile din UE să dea în judecată guvernul SUA.

Rolul jucat de instanțele corporative în cazul în care este introdus TTIP, s-a dovedit a fi aspectul cel mai controversat din afacere. 97 la sută dintre respondenți la o consultare a UE au respins ideea, în timp ce parlamentul UE a descins ca o ​​farsă trecerea avizului la TTIP în luna iunie, în calitate de președinte al Parlamentului a aruncat cartea, pentru a preveni un vot critic asupra sistemului ISDS. Deci, cât de toxic este TTIP, încât Comisia Europeană are în vedere rebranduirea ISDS, ca tranzacție judiciară de Investiții ca un mijloc de a reduce preţurile sub nivelul concurenţei.

Totuși, guvernul britanic este pe deplin înscris la instanțele de judecată ale corporațiilor . Anul trecut, aceasta a semnat o scrisoare prin care a făcut clar faptul că sistemul judiciar secret nu ar trebui să fie eliminat din afacere de comerț, sub nicio formă.

Sunt foarte multe lucruri despre TTIP care sunt speculative, în mare parte pentru că procesul a avut loc secret. Însă istoria acestor numeroase „Curți ale corporațiilor” cazurile au fost incontestabile și ar trebui să sune alarmele. În multe cazuri similare, corporația bate guvernul care contestată în instanța de judecată și extrage astfel daune masive de la ei. Și, chiar indiferent de rezultat, statul mai are încă de plătit un proiect de lege juridic imens, care poate însemna milioane.

Negocierile din jurul TTIP intră într-o fază critică în anul următor, ca urmare a interselor corporațiilor demontate de public prin proteste și acțiuni care îi împiedică. Ei vor acuza, cel mai probabil, pe oricine se împotrivește unei afaceri exagerate. Cu toate acestea, cei care sunt pentru aceste afaceri sunt cei care vor trebui să dea explicații. Mai exact, ei trebuie să fie în măsură să ne spună de ce le sunt permise corporațiilor să dea în judecată guverne pentru sume enorme de bani și cum ar ajuta asta democrația.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*