Ultimele Știri

Pericol de şoc termic din cauza gerului. Cum putem evita problemele generate de temperatura scăzută

ger

În regiunile cu ger de crapă pietrele, este risc mare de şoc termic. Sunt şi 50 de grade diferenţă între temperatura din încăperi şi cea de afară. Vârstnicii şi copiii mai mici de trei ani ar trebui să rămână în casă, spun medicii. Şi ceilalţi pot avea probleme, dacă ies nepregătiţi. În caz de degerături, nu frecaţi mâinile sau picioarele afectate, ne sfatuiesc medicii!

 Orice diferenţă de temperatură mai mare de zece grade suprasolicită organismul, spun medicii. Copiii mai mici de trei ani şi vârstnicii se adapteaza insa mult mai greu. Pentru cardiaci, gerul poate fi fatal.

„Frigul instalat foarte brusc poate să dea spasme pe vase. Poţi să faci un accident ischemic cerebral, poţi să faci un accident ischemic miocardic, toate astea sunt un mare risc. Şi atunci primul lucru îşi ia tratamentul şi aşteaptă o juma de oră să intre în acţiune medicamentul, după care poate să iasă liniştit”, spune medicul Sever Cristian Oană.

Cei care ies trebuie să-şi pună mai multe straturi de haine, mănuşi, fular în jurul gâtului, căciulă cu urechi şi încălţăminte care să nu fie prea strâmtă. Altfel, riscul de hipotermie e mare.

Alcoolul nu încălzeşte, ci creşte riscul de a face degerături. Ceaiurile sau alte lichide calde sunt recomandate!

Şi pielea e afectata de ger, aşa că specialiştii recomandă creme hidratante, inclusiv cu factor de protecţie. Zăpada intensifică radiaţia solară, aşa că nu trebuie uitaţi ochelarii de soare. Cei care mănâncă bine şi se hidratează sunt mai bine protejaţi de frig. Copiii mai mari de trei ani pot face faţă, dacă sunt îmbrăcaţi gros şi nu se udă prea tare, spun medicii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*