Ultimele Știri

Percheziții la Carpatica Asigurări în Sibiu și București! Delapidare și spălare de bani

carpatica

Procurorii DIICOT Sibiu efectuează miercuri 13 percheziţii în Sibiu şi Bucureşti, la domiciliile şi sediile Carpatica SA. Sunt investigate infracţiuni de constituire a unui grup infracţional, instigare la abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani, instigare la fals informatic, abuz în serviciu.

La sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, pentru că societatea Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitat, Carabulea Oprea, Micu Daniel, Crideanu Georgeta, Popa Ana şi Toncescu Angela au constituit un grup infracţional organizat in scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România.

Astfel, la sfârşitul anului 2014, s-a efectuat inventarierea anuală a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii şi a tranzacţiilor privind activitatea de asigurare, constatându-se un deficit de rezervă de daună de 106.643.850,85 lei şi provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 lei. Deficitul de rezervă a fost comunicat conducerii societăţii, însă la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere.

Din cauza faptului că înregistrarea rezultatului inventarierii efectuate conducea la majorarea necesarului de capital pe care acţionarul trebuie să-l aducă pentru ca societatea să atingă valorile prevăzute de lege a indicatorilor financiari, Carabulea Oprea (împuternicitul acţionarului semnificativ indirect Carabulea Ilie) împreună cu ceilalţi membri ai grupului, ce deţineau funcţii în Consiliul de Administraţie al societăţii Carpatica Asig, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieţei asigurărilor din România.

Astfel, aceştia, profitând de funcţiile deţinute au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) fata de societatea de asigurări deţinuta şi controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficiente grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună.

De asemenea, la nivelul departamentului IT, prin intermediul directorul IT Popa Ana, au fost efectuate demersuri pentru a denatura situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor ce reprezentau rezerva de daună. Astfel, au fost introduse date nereale sau operate modificări în programul „Iris” (cum ar fi: nepreluarea de plăţi, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuată, neînchiderea dosarelor de daună cu plata finalizată), scopul acestor alterări de date informatice fiind cel de a influenţa indicatorii financiari ai companiei, astfel încât societatea Carpatica Asig să atingă valorile indicatorilor financiari prevăzute de lege pentru a putea funcţiona pe piaţa asigurărilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*