Ultimele Știri

Percheziții de amploare la o grupare care a delapidat SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana

Procurorii DIICOT efectuează la această oră 31 de percheziții domiciliare în județele Ilfov, Arad dar și în municipiul București. Vizată este o grupare care e acuzată că a obținut delapidat patrimoniul SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia SA.

Membrii consiliilor de admininstrație, au format o grupare infracțională, specializată în comiterea infracțiunilor de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani. 25 de membrii ai acestei grupări, vor fi aduși la sediul DIICOT București pentru a fi audiați.

”În perioada 2012 -2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucureşti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora. În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/ 2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare. Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat-Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru că, după operaţiunile de pe piaţă, preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Mai mult, se pare că această organizație a realizat tranzacții la Bursa de Valori București prin care a manipulat piața de capital. Liderii SIF Banat-Crișana SA, au beneficiat de toate aceste operațiuni, cu ajutorul cărora și-au consolidat poziția.

Acţiunea a fost desfăşurată de procurorii DIICOT împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi cu sprijinul Jandarmeriei Române, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*