Ultimele Știri

Percheziții de amploare ale DNA la Poliția Locală Ploiești

DNA

Procurorii DNA Ploieşti efectuează, marţi, 25 august, descinderi la sediul Poliţiei Locale Ploieşti. Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc în dosarul fostului şef al instituţiei Cristinel Toader, care s-a autosuspendat din funcţie după ce oamenii legii au început cercetarea acestuia pentru fapte de corupţie.

Birourile Poliţiei Locale Ploieşti au fost luate cu asalt de procurori, marţi, care efectuează percheziţii în dosarul în care fostul şef al instituţiei Cristinel Toader, aflat în arest preventiv, este acuzat de fapte de corupţie

Cristinel Toader este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj (4 fapte), folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 fapte) şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută (12 acte materiale).

Acesta a fost reţinut în data de 4 august, fiind ulterior plasat în arest preventiv.

În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se arată că, în perioada 2013 – 2014, Cristinel Toader, ocupând funcţia de director general al Poliției Locale Ploiești, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul acestei instituții, prin constângerea membrilor comisiilor de examinare să-i pună la dispoziție subiectele, pe care le-a furnizat mai multor candidați, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 și 1.000 euro.

Astfel, pentru un concurs organizat în luna ianuarie 2014 pentru ocuparea funcției de șef serviciu, Cristinel Toader l-a contactat pe candidatul postului respectiv, de la care a pretins și a primit suma de 1.000 euro în schimbul furnizării subiectelor pentru proba scrisă a concursului.

Pentru a obține subiectele, fostul şef al Poliţiei Locale Ploieşti l-a ameninţat cu pierderea postului pe un membru în comisia de examinare, cel care a și conceput subiectele și care, în urma amenințărilor, le-a pus la dispoziția șefului său.

După ocuparea funcției de către persoana de la care a primit 1.000 de euro, în luna martie 2014, Toader a amenințat-o cu desființarea funcției dacă nu îi pune la dispoziție variantele de subiecte de examen și răspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la poliția locală pentru ocuparea unui post.

Totodată, acesta i-a cerut persoanei care candidat pentru postul respectiv şi a primit suma de 200 de euro pentru a-i pune la dispoziţie subiectele pentru proba scrisă a concursului.

Anterior, pentru un alt concurs organizat în martie 2013, în cadrul Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader, în modalitatea expusă mai sus, a obligat un subaltern să conceapă, să redacteze și să-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispoziția unui candidat înainte de proba scrisă, pentru ca acesta să fie declarat admis, fără însă a pretinde sume de bani în schimb.

După ocuparea funcției respective, noul ocupant al postului a fost numit președinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de șef birou. Acesta a fost ameninţat la rândul lui de inculpat şi obligat să introducă în plicurile cu subiecte pentru examen nişte variante impuse de fostul director general al instituţiei, pentru a favoriza un candidat care, ulterior, a fost desemnat căştigător.

Totodată, procurorii arată că, în perioada 2012 – 2014, deși deținea funcția publică de director general al Poliției Locale Ploiești, în mod repetat, Toader a coordonat prin persoane interpuse întreaga activitate a societăţilor comerciale ESROM ADVERTISING Ploieşti, firmă la care, anterior, a deţinut calitatea de asociat/administrator, şi ZEDEKA ADVERTISING Ploieşti, la care mama sa a avut calitatea de asociat.

Astfel, acesta a desfăşurat în numele firmelor activităţi publicitare incompatibile cu funcţia deţinută de inculpat în cadrul Poliţiei Locale Ploieşti. Potrivit legii nr. 155/2010 a ploliţiei locale, poliţistului local îi este interzis să efectueze direct sau prin persoane interpuse activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor operatori economici.

Cristinel Toader a fost reţinut în data de 4 august, fiind prezentat pe 5 august Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au admis cererea procurorilor şi l-au încarcerat pe fostul şef al Poliţiei Locale Ploieşti pentru 30 de zile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*