Ultimele Știri

Percheziiții DIICOT la judecătorul Dan Anton, prietenul clanurilor interlope de la Iași

dan anton

Percheziţii ale procurorilor DIICOT au avut loc în această dimineață la judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, cunoscut ca un apropiat al clanurilor interlope.

Surse judiciare au precizat că ar fi vorba despre un dosar de evaziune fiscală şi trafic de influenţă. Percheziţiile au fost desfăşurate de procurorii DIICOT în urma unui denunţ cu privire la faptul că judecătorul Anton ar fi primit 200.000 lei şi alte bunuri ca să dea o sentinţă favorabilă în dosarul unei persoane cercetate de această instituţie.

Traficul de influenţă ar fi fost descoperit de procurorii DIICOT într-un dosar mai vechi în care se efectuau cercetări pentru evaziune fiscală încă din anul 2013.

Un dosar de trafic de influenţă instrumentat la Iaşi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în anul 2013 a scos la iveală amănunte cel puţin suspecte. Printre cei cercetaţi de procurori se numără nume notorii ale mediului infracţional ieşean, cum ar fi fraţii Corduneanu, dar şi protectorul interlopului Puiu Mironescu de la Neamţ, Tiberiu Cristodorescu, un cunoscut cămătar din Moldova. 

Pe lista persoanelor cercetate se află şi Ştefan Silviu Eţcu, nepotul fostului subprefect ieşean, Vasile Eţcu, dar şi controversatul om de afaceri Gheorghe Clapon. Principala acuzaţie adusă de DNA Iaşi celor cercetaţi este de trafic de influenţă, după ce capetele de afiş ale dosarului ar fi primit 40.000 de euro de la o femeie condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, promiţându-i că vor determina un complet de la Curtea de Apel Iaşi să o scape de puşcărie.

Completul pe care interlopii ieşeni se lăudau că îl pot cumpăra era format din judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţchi. Amândoi au fost audiaţi în calitate de martori de către DNA, însă procurorii nu au descoperit probe care să-i incrimineze în comiterea traficului de influenţă. Cu toate acestea, atât Anton, cât şi Scriminţchi au avut, în trecut, relaţii destul de apropiate cu o parte dintre cei cercetaţi. Soţia judecătorului Dan Anton, de pildă, a lucrat până la începutul anului trecut chiar la firma unuia dintre învinuiţii de trafic de influenţă.

Verginica Anton a fost consilier juridic la SC Ştefi Cons SRL Horleşti, o firmă de construcţii deţinută de afaceristul Silviu Ştefan Eţcu. Acelaşi Eţcu a mărturisit că, în trecut, prin intermediul firmei sale de construcţii, a lucrat la casa judecătorului Dan Anton. Între timp, SC Ştefi Cons SRL Horleşti a intrat în faliment, iar Ştefan Eţcu a fost trimis în judecată, la finele anului 2012, pentru evaziune fiscală, dosarul fiind în curs de judecare. Tot prin intermediul firmei sale de construcţii, Silviu Ştefan Eţcu a lucrat şi la casa celeilalte judecătoare de la Curtea de Apel, al cărei nume a fost invocat în traficul de influenţă, Elena Scriminţchi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*