Ultimele Știri

Pentru ce plătim taxa TV? TVR nu mai poate emite începând de vineri

tvr

Nu este o glumă, Televiziunea Română anunță prin vocea directorul general interimar Irina Radu că, începând de vineri nu mai poate emite.

Reprezentanţii TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

„Societatea Română de Televiziune se află foarte aproape de momentul imposibilităţii de a funcţiona. Am anunţat acest lucru marţi, 10 noiembrie 2015, în cadrul audierii la care am fost invitată în faţa Comisiei de Cultură, Arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor. Scopul respectivei audieri nu a fost însă situaţia financiară a SRTv şi din acest motiv nu am insistat pe acest subiect”, spune Irina Radu, în scrisoarea trimisă, luni, Camerei Deputaţilor.

Aceasta menţionează că proiecţia financiară până la sfârşitul anului se prezintă astfel: „30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei” şi „31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei”.

„La acestea se adaugă perspectiva blocării conturilor de către ANAF din cauza unor datorii istorice scadente în perioada martie-aprilie 2016, în sumă de 15.500.000 lei”, se arată în scrisoarea citată.

„Aşadar, vă informez, din poziţia de director general interimar al SRTv (funcţie pe care o exercit de şase săptămâni), că instituţia va intra în blocaj după data de 20 noiembrie 2015. SRTv nu mai funcţionează oricum, de mulţi ani, la parametrii normali pentru o televiziune publică europeană”, spune Irina Radu.

Potrivit acesteia, situaţia gravă a Televiziunii Române a fost prezentată în fiecare an, în rapoartele anuale de activitate depuse la Parlament, care arătau „din ce în ce mai dramatic, făcând evident trendul economic negativ al instituţiei”.

„Faptul că Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv nu a fost modificată şi, pe de altă parte, că Memorandumul Guvernului din 2012 nu a fost respectat, a dus la o situaţie, acum, fără ieşire – dacă nu primim sprijin din exteriorul instituţiei”, mai spune Irina Radu.

Drept urmare, aceasta cere ca acest sprijin să se manifeste pe următoarele paliere „1) Modificarea de urgenţă a Legii nr. 41 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv. 2) Identificarea şi susţinerea unei soluţii pentru datoriile istorice acumulate mai ales în perioada 2006-2012. 3) Elaborarea şi implementarea unui nou proiect de serviciu public de televiziune, care să poată răspunde nevoilor actuale ale societăţii (proiectul poate fi finalizat numai după adoptarea noului cadru legislativ)”.

„În cele şase săptămâni de mandat am constituit şi coordonat un colectiv care a realizat o analiză amănunţită a situaţiei televiziunii (financiare, editoriale şi resurse umane). Pentru identificarea soluţiilor de depăşire a blocajului este însă nevoie de implicarea şi sprijinul Parlamentului. Împreună cu echipa pe care o conduc, vă stau la dispoziţie pentru orice alte informaţii, elaborare de proiecte, corecturi ale propunerii legislative şi orice alt demers necesar în vederea restructurării SRTv”, a mai spus Irina Radu.

În urma situației de față înțelegem că această instituție a tuturor românilor a fost căpușată și utilizată pe criterii politice în ultimii ani. Mai mult a fost spoliată de bani de persoanele numite în funcții de conducere. Noi ca cetățeni ai statului român plătim o taxă TV pentru o televiziune națională, însă constatăm că banii noștri au fost furați. Cine ne-a furat banii?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*