Ultimele Știri

PENTAGON: Bombardarea accidentală a spitalului de la Kunduz de către armata americană nu este ”o crimă de război”

sua avioane

Bombardarea de către armata americană a spitalului Medici fără Frontiere de la Kunduz din Afganistan în octombrie anul trecut nu a fost o ”crimă de război” ci ”o succesiune de erori”, a declarat vineri un înalt responsabil militar american citat de AFP.

”Ancheta a ajuns la concluzia că anumiți membri ai personalului nu au respectat regulile de angajament și dreptul conflictelor armate. În schimb, ancheta nu a stabilit că aceste erori constituie o crimă de război”, a declarat generalul Joseph Votel, care a prezentat presei la Pentagon un raport foarte așteptat privind rezultatele investigației asupra acestui incident.

”Termenul de crimă de război este de obicei rezervat actelor intenționate, faptului de a lua la țintă în mod deliberat civili, locuri sau obiective protejate”, a argumentat șeful Centrului operațional al armatei americane.

Și ‘încă o dată, ancheta a stabilit că incidentul a rezultat dintr-o combinație de erori umane, erori procesuale și greșeli tehnice și niciunul dintre membrii personalului militar nu știa că este pe cale să lovească un spital’, a insistat generalul american.

Pe 3 octombrie anul trecut, un avion al forțelor speciale americane a bombardat spitalul MfF, în contextul în care forțele afgane încercau să obțină din nou controlul asupra Kunduz, oraș strategic care se afla la momentul respectiv în mâinile talibanilor. Raidul respectiv s-a soldat cu 42 de morți.

Pentagonul a recunoscut în noiembrie că loviturile au fost rezultatul ”înainte de toate (…) al unor erori umane’. Această versiune a fost respinsă de MfF, care a acuzat ‘o neglijență grosolană din partea trupelor americane și încălcări ale dreptului de război’. ONG solicită încă de anul trecut deschiderea unei anchete internaționale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*