PENTAGON: Bombardarea accidentală a spitalului de la Kunduz de către armata americană nu este ”o crimă de război”

  • Adrian Marinescu
  • 29 aprilie 2016
  • Externe
sua avioane

Bombardarea de către armata americană a spitalului Medici fără Frontiere de la Kunduz din Afganistan în octombrie anul trecut nu a fost o ”crimă de război” ci ”o succesiune de erori”, a declarat vineri un înalt responsabil militar american citat de AFP.

”Ancheta a ajuns la concluzia că anumiți membri ai personalului nu au respectat regulile de angajament și dreptul conflictelor armate. În schimb, ancheta nu a stabilit că aceste erori constituie o crimă de război”, a declarat generalul Joseph Votel, care a prezentat presei la Pentagon un raport foarte așteptat privind rezultatele investigației asupra acestui incident.

”Termenul de crimă de război este de obicei rezervat actelor intenționate, faptului de a lua la țintă în mod deliberat civili, locuri sau obiective protejate”, a argumentat șeful Centrului operațional al armatei americane.

Și ‘încă o dată, ancheta a stabilit că incidentul a rezultat dintr-o combinație de erori umane, erori procesuale și greșeli tehnice și niciunul dintre membrii personalului militar nu știa că este pe cale să lovească un spital’, a insistat generalul american.

Pe 3 octombrie anul trecut, un avion al forțelor speciale americane a bombardat spitalul MfF, în contextul în care forțele afgane încercau să obțină din nou controlul asupra Kunduz, oraș strategic care se afla la momentul respectiv în mâinile talibanilor. Raidul respectiv s-a soldat cu 42 de morți.

Pentagonul a recunoscut în noiembrie că loviturile au fost rezultatul ”înainte de toate (…) al unor erori umane’. Această versiune a fost respinsă de MfF, care a acuzat ‘o neglijență grosolană din partea trupelor americane și încălcări ale dreptului de război’. ONG solicită încă de anul trecut deschiderea unei anchete internaționale.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *