Ultimele Știri

Penalul Manolache, finul premierului Ponta, vrea judecarea recursului la ÎCCJ doar în favoarea inculpatului

MANOLACHE

Finul premierului Victor Ponta, Marius Manolache, vrea să dea o lovitură de grație Justiției. Proiectul penalului Manolache prevede ca apelul de la completul de 5 judecători de la ÎCCJ să nu poată fi declarat decât în favoarea inculpatului.

Proiectul vizează modificarea Legii 304/ 2004 privind organizarea judiciară astfel încât apelul de la completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu poată fi declarat decât în favoarea inculpatului.

Practic, dacă în prima instanţă un inculpat e achitat, procurorii să nu mai poată face apel la decizie. Mai mult, acelaşi Manolache cere, în cadrul aceluiaşi proiect legislativ, înfiinţarea unei secţii în cadrul Parchetului General care să investigheze infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători, altele decât cele în competenţa DNA şi DIICOT.

În expunerea de motive a propunerii sale legislative care, practic, leagă procurorii de mâini şi de picioare refuzându-le dreptul să facă recurs dacă hotărârea instanţei le pare nefondată, Manolache susţine că „actuala reglementare creează posibilitatea unor situaţii (..) de neacceptat. Astfel, să presupunem că într-o situaţie concretă, soluţia pronunţată de către completul de 3 judecători este una de achitare.

Parchetul declară recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecători, făcându-se două opinii separate în sensul respingerii recursului. Într-o asemenea situaţie, se constată că dobândeşte autoritate de lucru judecat o hotărâre de condamnare dată de 3 judecători din 8, judecători de acelaşi rang şi care funcţionează în cadrul instanţei supreme, adică în cadrul celei mai înalte jurisdicţii în stat. Exemplul dat ţine de interpretarea ad absurdum a normei de drept, iar concluzia nu poate fi decât în sensul că dacă aceasta lasă posibilitatea naşterii unor soluţii absurde ea trebuie suprimată.”

Manolache are o explicaţie şi pentru cererea de a se înfiinţa o secţie care să investigheze infracţiunile comise de procurori şi judecători, susţinând că actualele mijloace de investigare s-au dovedit „ineficiente”.

Deputatul PSD, Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, este urmărit penal de DNA în dosarul Realitatea TV. Deputatul este acuzat de fals în acte. Manolache este acuzat că a semnat contractul prin care o companie deţinută de Cozmin Guşă a dobândit pachetul de acţiuni al Realitatea Media SA, ce care deţine licenţa de TV a Realitatea TV. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*