Ultimele Știri

Penalii Renato Usatâi și Ilan Shor se impun în alegerile locale de peste Prut

Renato Usatâi

Bălțiul, al doilea oraș ca importanță din Republica Moldova și l-a ales ca primar pe controversatul afacerist Renato Usatâi, care este implicat în 16 dosare penal și suspectat că are legături cu mafia rusească, iar pricipalul responsabil de miliardul furat, Ilan Shor, a câștigat primăria orașului Orhei.

Personaje controversate s-au impus în alegerile locale din Republica Moldova. Renato Usatâi, candidat din formațiunea Partidul Nostru, a obținut 72% din susținerea locuitorilor din Bălți.

„Oraşului Bălţi îi trebuie un om gospodar, un al doilea Lukaşenko”, a adăugat el.

Protagonistul unei investigații Rise Project, în care s-a relatat legătura sa cu lumea interlopă, Renato a reușit să cucerească electoratul din nordul Republcii Moldova, care este majoritar prorus. Deși a dorit să candideze și la precedenele alegeri parlamentare, partidul său a fost exclus pe motiv că şi-ar fi finanţat campania electorală din fonduri primite ilegal din Rusia.

Lui Usatâi i s-au intentat mai multe dosare penale, după care a fugit în Rusia, revenind pe scena politică pentru a candida ca primar la Bălți, orașul din imediata apropiere a localității natale.

La Orhei, Ilan Shor a câștigat alegerile locale din partea Mișcării Social-Politice „Ravnopravie”, obținând 62% dintre voturi. Afaceristul este principalul suspect în scandalul ”Furtul Secolului” care a izbucnit în momentul în care Banca Centrală a Moldovei a descoperit că Banca de Economii, Banka Socială și Unibank au acordat credite în valoare de 1 miliard de dolari, respectiv 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Raportul Kroll stabilește clar că omul de afaceri Ilan Shor este principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele trei bănci pe care le controla. Documentul ajunge la concluzia că acesta stă în spatele unor acțiuni ”clare prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci menționate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*