Ultimele Știri

Pedepse cu închisoarea pentru cei care dau sfaturi medicale fără a avea licență

medici

În ultimii ani, tot mai multe bloguri, site-uri şi personalităţi fără pregătire medicală au ajuns să încurajeze lumea să nu mai aibă încredere în medici şi să se trateze, singuri, acasă, folosind medicina alternativă.

Deşi la noi această practică este abia la început, în ţările din Occident, în special în SUA, numărul acestor „experţi” a ajuns alarmant de mare. Autorităţile au început abia acum să ia măsuri împotriva acestora, unii dintre ei fiind arestaţi, iar alţii condamnaţi la ani grei de închisoare.

Blogger arestat pentru că dădea sfaturi

În urmă cu patru ani, Steve Cooksey, un blogger din SUA, care oferea sfaturi medicale fără a avea o licenţă, a fost arestat şi trimis în judecată. El a fost acuzat de autorităţile din Carolina de Nord că oferea, prin intermediul blogului său, sfaturi medicale, fapt interzis prin lege. Cum a ajuns Cooksey să ofere astfel de sfaturi? În 2009, suferind de diabet de tip 1, a fost internat în spital.

Deoarece nu dorea să folosească insulina, el a căutat pe internet metode alternative, descoperind astfel dieta Paleo. Această dietă l-a ajutat să slăbească şi, mai mult, să îi ţină glicemia în limite normale. Cu timpul, Cooksey şi-a continuat cercetările pe internet şi chiar a început să scrie un blog, unde oferea sfaturi medicale. Procesul său a fost unul de scurtă durată, deoarece judecătorul a respins cazul, susţinând că reprezintă o încălcare a dreptului de exprimare a pârâtului.

Kevin Trudeau

Minţea în cărţile lui

Un alt american, Kevin Trudeau, n-a fost însă la fel de norocos. Autorul mai multor cărţi care promovau tratamente, dar şi diete alternative, Trudeau a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru reclamă mincinoasă. Mai mult decât atât, el a fost obligat să plătească o amendă de 37,6 milioane de dolari. În cărţile sale, Trudeau susţinea că atât statul, cât şi marile companii farmaceutice cenzurează şi desfiinţează metodele de tratament alternative din simplul motiv că le scad profiturile. El a fost încarcerat în 2014.

Comentarii prin Facebook

7 Comentarii on Pedepse cu închisoarea pentru cei care dau sfaturi medicale fără a avea licență

 1. Intr-o tara unde licenta se ia pe spaga si mor oameni din cauza incompetentei medicilor licentiati e cam greu de pus asa ceva in aplicare.

 2. Dacă ar fi fost așa eu și colegii mei nu ne-am fi chinuit atâția ani să învățăm. Dacă este atât de simplu de luat o licență, luați și dumneavoastră pe șpagă, că pare ușor după ușurința cu care aruncați vorbe.

 3. Claudia Ancan // 3 octombrie 2016 at 22:24 // Răspunde

  Eu cred ca se exagerează în privinta spagilor, toată lumea vrea sa arate cât de bogata și de dispusa este sa plătească pentru sănătate. Nu încurajez spaga, doamne-fereste, dar cei care dau mita baga frica în bieții oameni ca nu vor fi tratați omenește dacă nu oferă și ei mita.
  În ce privește problema sfaturilor medicale, acestea nu au de ce sa fie incriminate, nici un sfat nu poate fi incriminat pentru ca nimeni nu este obligat sa îl urmeze.
  De avut în vedere publicitatea care se face pentru anumite băuturi alcoolice care reprezintă un sfat negativ.

 4. numai că în toate țările civilizate se face închisoare dacă practici medicina fără licență, și datul de sfaturi medicale în mass media cel puțin înseamnă că practici medicina fără licență deci…

 5. dar dacă moare cineva în urma acestor sfaturi nu se numește crimă, ci selecție naturală

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*