Ultimele Știri

Pe hârtie, 1.300 km noi de autostradă până în 2030

autostrazi romania

Master Planul Ministerului Transporturilor, realizat în urma dezbaterilor publice, prevede construcţia a 1.301 de kilometri de autostradă, până în 2030, dublu faţă de nivelul stabilit în formula iniţială a strategiei.

Printre autostrăzile noi care vor figura în masterplan se numără Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi Tîrgu Mureş-Târgu Neamţ.

De asemenea, masterplanul include o autostradă în jurul Capitalei, sub formă de centură, dar şi un drum expres între autostrada Bucureşti-Ploieşti şi aeroportul Henri Coandă, potrivit unor documente puse la dispoziţie de Ministerul Transporturilor. 

În total, masterplanul include 1.301 km autostradă şi 1.878 km de drum expres, la care se adaugă 3.147 km de drumuri trans regio şi euro trans şi 67 de variante de ocolire.

Investiţia în sectorul rutier din masterplan se va ridica la 26,5 mld. euro, din care peste jumătate din bani vor merge în autostrăzi.

Pe sectorul feroviar, noua variantă a documentului prevede investiţii de reabilitare a coridoarelor feroviare (3.219 km), a unor căi ferate cu potenţial economic (1.131 km), electrificarea tuturor sectoarelor de pe reţeaua TEN-T core (425 km) şi dezvoltarea unor sectoare de cale ferată de mare viteză (peste 1.000 de km). Totalul investiţiilor în acest sector este de 19 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte sectorul naval, propunerile vizează 752 km de căi navigabile şi modernizarea a 12 porturi, cu investiţii estimate la peste 2 miliarde de euro.

Ultima variantă a Master Planului recomandă investiţii în infrastructura a 14 aeroporturi, în valoare de 588 milioane euro, în timp ce suma revizuită pentru sectorul multimodal este de 142 milioane euro.

Valoarea totală a investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii de transport până în 2030 este de peste 48 miliarde euro, apropiată de cea din prima variantă a strategiei.

Documentul de implementare a Master Planului va fi prezentat comisiilor de specialitate din Parlament.

Consultantul statului român pentru realizarea Master Planului este compania americană AECOM, în baza unui contract de 9,5 milioane lei fără TVA, atribuit în 2012. Termenul avansat de autorităţi pentru finalizarea documentului a fost amânat de mai multe ori.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Pe hârtie, 1.300 km noi de autostradă până în 2030

  1. brasov bors a murit cand se va terminaautostrada transilvania

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*