Ultimele Știri

Patronul Expirat vine cu un nou mesaj: Administraţia Financiară a Sectorului 5 mi-a impus o taxă de spectacole de 1,6 milioane de euro. E aberant şi anormal

patron expirat

Andrei Şoşa, patronul clubului Expirat din Capitală, care a postat pe Faceboook un mesaj care recunoaşte că ani la rând a pus viaţa a mii de oameni în pericol, astfel că a decis să închidă localul, a revenit cu un nou mesaj în care arată că Administraţia Financiară a Sectorului 5 i-a calculat retroactiv o taxă de spectacole, de care el nici nu auzise, de 1,6 milioane de euro, fără niciun control.

Andrei Şoşa mai arată că, interesându-se, a aflat că în Sectorul 3, unde sunt localurile din Centrul Vechi, „cârciumarii au ajuns la o înţelegere cu inspectorii de acolo, să îi lase în pace cu taxa aceasta, e şi neclară şi absurdă. În unele sectoare îi pontează ca şi cum ar fi deschişi doar o noapte pe lună. În altele, inspectorii nu au fost“, potrivit Adevărul.

„Nu mă aşteptam ca postul meu de acum cateva zile să devină viral. M-au căutat toate televiziunile şi ziarele şi nu am vrut să dau nici o altă declaraţie pentru că am avut altceva de făcut zilele astea. Să îl plângem pe Rugină (Adrian Rugină, toboşarul trupei Bucium, decedat în urma tragediei din clubul Colectiv -n.r.) şi pe ceilalţi care au dispărut.   Şi pentru că nu am vrut să mă tabloidizeze presa. Oricum au făcut-o.   Am primit multe mesaje de încurajare, dar şi mulţi mi-au umplut frigiderul.

Le mulţumesc celor care m-au încurajat şi înţeleg şi punctul de vedere al celor care m-au înjurat.  

Pe lângă asta, au apărut şi nişte neadevăruri în presă.  

Şi vreau să lămuresc asta. Mai ales că are atât de mult legătură cu ce se întâmplă zilele astea. Societatea pe care funcţiona Expirat-ul, pe care funcţionează si alte activităţi, este Sosa & Sosa SRL, înfiinţat în 2002. Acţionari sunt eu şi cu soţia mea Raluca. Expiratul a fost viaţa noastră, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc ştiu bine asta. Doar asta am făcut de la 20 de ani şi acum ne apropiem de 40.   În prezent avem în jur de 70 de angajaţi, mulţi din ei lucrează la Expirat de 10 ani. Este şi viaţa lor. Suntem ca o familie şi mi se rupe sufletul că o să îi las fără un loc de muncă.  

Acum o lună am avut un control sumar de la Direcţia de impozite şi taxe locale a Sectorului 5, un control ce avea în vedere aplicarea unei taxe pe spectacole. Taxa de care, sincer, habar nu aveam că ar fi trebuit s-o plătesc vreodată şi de care nu m-a întrebat nimeni de la stat de ea în tot acest timp. După o declaraţie în scris a unui angajat, am primit o decizie de impunere de 7.000.000 de lei noi (1.600.000 de euro). Fără nici un control la faţa locului. Şi fară alte verificări.   Am crezut că e o glumă proastă. Am consultat un avocat să încerc să aflu ce este cu această taxă. E vorba de un articol din Codul Fiscal – art. 275, despre o taxă de “spectacole”. Foarte ambiguă şi neclară. Din motivul ăsta nu ne-a întrebat nimeni în atâţia ani de funcţionare de ea.  

Ne impută o taxă de “spectacole” de 24 de lei pe metru pătrat pe zi de funcţionare. Adică în jur de 7.000 de lei pe zi de funcţionare. În condiţiile în care Expirat-ul făcea in jur de 10.000 de lei vânzare. Ce adaos trebuie să ai să poţi plăti asta?!!! Probabil preţurile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din Bucureşti nu ar putea plăti-o. Noi vindem berea cu 8 lei. Probabil că după capul lor ar fi trebuit să o vindem cu 40 ca să plătim doar taxa asta!!!  

Şi nici un club din Bucureşti nu o plăteşte în forma în care mi-au imputat-o mie. M-am interesat. În Sectorul 3, de care aparţine Centrul Istoric, cârciumarii au ajuns la o înţelegere cu inspectorii de acolo să îi lase în pace cu taxa aceasta, e şi neclară şi absurdă. În unele sectoare îi ponteaza ca şi cum ar fi deschişi doar o noapte pe lună. În altele, inspectorii nu au fost.   Mi-a fost clar că e o greşeală undeva. Şi, de fapt, sunt mai multe, cea mai vizibilă e asta: în 2005, când s-a trecut la leul nou, la articolul ăsta din Codul Fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar aşa e legea în acest moment. Şi nimeni din aparatul de stat nu a făcut nimic să o repare deşi din atitudinea lor e clar că şi ei îşi dau seama ca e aberant şi anormal.  

Probabil din motivul ăsta inspectorii de la Sectorul 5 nu au întrebat de taxa asta. Sau poate că nu ştiau de existenţa noastră. În atâţia ani funcţionare. V-am spus câte taxe am plătit la stat în ultimii 5 ani… Şi statul nu ştie nici măcar că exist!!!  

Mi-au calculat retroactiv pe ultimii 5 ani, cu 3 zile deschise pe săptămână, cu dobânzi şi penalităţi – de acolo aştia 1.600.000 de euro.   Am cerut o audienţa la şeful Directiei şi am primit termen de soluţionare 21 decembrie (adică aproape 2 luni pentru o audienţă). Am revenit cu o nouă solicitare şi m-au programat marţi. În urma celor întâmplate în weekend, am intrat luni la ei explicânu-le urgenţa. Şi mai ales că mâine (astăzi, joi – n.r.) e ultima zi în care pot face contestaţie. Şi prima zi din care îmi pot face poprire pe conturi.  

În audienţă, inspectorii mi-au zis că nu sunt ei de vină. Că le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil să verifice ce prostii a facut Vangelie pe acolo). Şi că nu au ce face trebuie să pună legea în aplicare. Chiar dacă e absurdă. Şi că ar trebui să îmi iau un consultant fiscal şi să dau cu firma de gard…  

Kafka!!!  

Cum să spună un inspector fiscal asta?!! În loc să mă sprijine să găsim o variantă să reparăm împreună asta. Mai ales în urma celor întamplate zilele astea. Mai ales ca e o culpă comună. A mea că nu sunt doctor în Codul Fiscal şi a celorlalte legi din ţara asta. Şi a lor că nu m-au înştiinţat în atâţia ani că aş avea de plătit o taxă aberant de mare.  

Bineînţeles că există soluţii. Trebuie să atac în justiţie hotărârea de guvern în care au greşit. Doar că mie “lacom şi inconştient patron de club” o să îmi fie destul de greu să câştig. Mai ales că probabil sunt singurul “fraier” care o să fac asta. Probabil, cei care au păţit-o, îşi dau cu firma de gard în loc să intre într-o luptă directă cu partea disfuncţională a statul.  

Dar am încredere măcar în justiţie. Să stabilească justiţia dacă am de plătit vreo taxă şi în ce valoare. Şi o să o plătesc dacă aşa se decide. Dar sper să câştig în justiţie, iar dacă mi se impută o taxă, să fie cea corectă. Din care mai mult de jumătate ar fi dobânzi şi penalităţi. Pe care mi se pare just să le împart jumi-juma cu insectorii fiscali. O să îi acţionez in judecată pentru că este şi vina lor că nu şi-au făcut treaba cum trebuie.  

Dar nu o să dau cu firma de gard pentru că dacă am vreo vina e normal să mi-o asum.   Şi speculaţiile din presă cum că de aceea am închis Expirat-ul sunt nefondate. Firma funcţionează mai departe cu celelalte activităţi pe care le am.  

P.S. Taxa asta a fost scoasă din noul Cod Fiscal.  

Probabil pentru că există deja o taxă şi în actualul Cod Fiscal pentru barurile care desfaşoară activitate de noapte: 5% din vânzări.“

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*