Ultimele Știri

Partidul lui Erdogan a câştigat alegerile din Turcia, însă a pierdut majoritatea absolută

recep erdogan

După 13 ani de domnie a islamo-conservatorilor, partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a rămas fără majoritate absolută în Parlament, deși a câştigat alegerile legislative din Turcia.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a câştigat toate alegerile legislative începând din 2002, a obţinut 41% din voturi, adică 259 de mandate din cele 550 ale Parlamentului, cu nouă puncte mai puțin şi 68 de fotolii în minus în raport cu ultimele alegeri.

AKP a fost urmat de social-democrații de la Partidul Republican al Poporului şi Partidul Acţiunii Naţionaliste, care au obţinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adică 131, respectiv 82 de mandate.

Marea surpriză a acestui scrutin devine partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13 la sută din voturi și 78 de mandate.

Prin urmare, partidul lui Erdogan va fi nevoit să înceapă negocierile pentru formarea unei coaliţii sau a construirii unui Guvern minoritar și a organizării alegerilor anticipate.

Preşedintele turc spera într-o victorie zdrobitoare a partidului său, pentru a putea amenda Constituţia și a institui un regim prezidenţial, însă mesajul transmis de electorat este altul, nu vor dictatură, iar problema kurzilor trebuie să fie rezolvată în Parlament.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*