Ultimele Știri

Partidele proeuropene au câștigat alegerile parlamentare în Republica Moldova

Partidele proeuropene au câștigat alegerile parlamentare la limită în Republica Moldova, după o răsturnare a scorului,  care era favorabil partidelor filoruse după primele rezultate parțiale.

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, Partidul Democrat împreună cu cel Liberal Democrat şi cel Liberal ar acumula un număr total de 55 de mandate.

După procesarea a 89.19 % din procesele verbale, rezultatele arată astfel:

PSRM – 21.34%
PLDM –  19.46%
PCRM –  17.95%
PD -15.78%
PL – 9.36%

Procentajul preliminar obţinut poate determina şi numărul de mandate pe care le pot avea formaţiunile: 

PSRM –  25 de mandate
PLDM –  24 de mandate
PCRM –  21 de mandate
PD –  19 mandate
PL –  12 mandate

Conform regulamentului Comisiei Electorale Centrale, procesarea datelor preliminare mai poate dura 48 de ore după închiderea secţiilor de vot, iar rezultatele finale vor fi date publicităţii peste cinci zile.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a anunţat că este gata să facă o coaliţie nouă cu PD şi PL pentru a continua parcursul european al ţării

„Cu Partidul Democrat şi ce Liberal am început să discutăm. Sper ca noul grup să fie administrat eficient, iar un răspuns clar în privinţa creării lui îl vom anunţa în zilele următoare. Nu venim cu condiţii şi nu vom pune la negociere viitorul european al ţării”, a declarat Vald Filat.

Liderul PDLM se declară mulțumit de rezultatul alegerilor, dar nu foarte bucuros și speră ca partidul său va deveni scheletul pentru construirea unui Guvern proeuropean. 

„Nu vă pot spune că sunt foarte bucuros de rezultate, însă să vedeţi prin ce a trecut partidul. Cred că rezultatul este onorabil, iar noi oferim scheletul pentru a construi o guvernare proeuropeană”.

Vlad Filat atenționează, și spune că rezultatul bun obținut de Partidul Socialiștilor,  nu i se datorează lui Igor Dodon, ci lui Vladimir Putin.

”Rezultatul nu este a lui Dodon si nici a steluţei lui, este rezultatul lui Vladimir Vladimirovici Putin. Şi nu necesită să vin cu argumente sau explicaţii. Puţini înţeleg ce s-a întâmplat în perioada anterioară. A fost o manipulare fără precedent prin intermediul mesajului”, a conchis Vlad Filat.

Liderul prorușilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că se va ține de promisiunile făcute în campania electorală și va cere anularea tratatului de asociere cu Uniunea Europeană pentru că basarabenii au votat împotriva actualului Guvern.

”Nu s-a permis votul cetăţenilor în Rusia, zeci de mii de moldoveni au rămas în stradă fără ca să poată vota. La primele şedinţe ale Parlamentului, vom înainta trei întrebări: desocierea Acordului de integrare, organizarea unui referendum şi soluţionarea problemelor economice şi sociale. Suntem gata să discutăm despre o eventuală coaliţie cu cei care vor fi de acord cu aceste condiţii. Vom respecta toate promisiunile noastre. Nu vom face parteneriate cu partidele proeuropene”, a declarat Igor Dodon.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*