Ultimele Știri

Partidele politice au liber la publicitate stradală chiar dacă nu sunt în campanie

ponta iohannis Foto: Arhivă

Poate că mulţi dintre noi sunt scârbiţi de miile de banere ale partidelor politice, care ne abuzează retina la tot pasul, însă acum aflăm că e şi legal acest lucru. Furatul startului în campania electorală reprezintă un nou gest al clasei politice dâmboviţene (…), un gest similar cu hoţia, deoarece partidele mici nu dispun de sume mari de bani pentru astfel de campanii de lungă durată.  

Autoritatea Electorală Permanentă a informat, marţi, că nu există prevederi legale care să interzică partidelor să-şi facă promovare politică în afara perioadei de campanie electorală, prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicităţii.

AEP precizează că Legea alegerilor locale reglementează doar desfăşurarea campaniei electorale, publicitatea electorală din afara campaniei nefiind reglementată decât de legislaţia din domeniul publicităţii.

Precizarea este făcută ”ca urmare a numeroaselor sesizări venite pe adresa Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi a informaţiilor vehiculate în presă prin care sunt reclamate încălcări ale legislaţiei electorale de către partide politice şi potenţiali candidaţi independenţi, prin afişarea, pe spaţiul public, a unor materiale de propagandă”.

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale începe pe 6 mai 2016, campaniile de promovare a partidelor şi candidaţilor prin bannere şi alte materiale publicitare trebuie să respecte Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, iar responsabilitatea pentru amplasarea lor în spaţiul public revine doar autorităţilor locale.

”Autorităţile administraţiei publice locale sunt singurele în măsură să răspundă sesizărilor privind amplasarea materialelor de publicitate politică pe spaţiul public. AEP verifică strict legalitatea surselor de finanţare pentru activităţile de publicitate politică, conform atribuţiilor prevăzute de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul Autorităţii Electorale Permanente.

Până acum, AEP a soluţionat 50 de sesizări formulate pe persoane fizice împotriva partidelor politice şi 63 de autosesizări.

”În cazurile menţionate, au fost verificate avizele de amplasare însoţite de anexe, cererile pentru emiterea avizelor de amplasare, contractele privind producţia bannerelor, prismelor, flayerelor, facturile fiscale, extrasele de cont, ordinele de plată şi jurnalele de bancă şi s-a constatat că respectivele partide politice au repectat prevederile legale în materia finanţării”, precizează AEP.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*