Ultimele Știri

Partidele de stânga au ieșit victorioase în alegerile regionale din Spania

partidul podemos spania

Inevitabilul s-a produs în Spania, acolo unde socialiștii și antiliberalii au acumulat voturi importante ale electoratului și acces în toate parlamentele regionale, iar Partidul Popular, aflat la putere, a obţinut 27% din voturi, cu 10% mai puţin decât acum patru ani.

Popularii premierului Mariano Rajoy au câştigat alegerile locale şi regionale de duminică din Spania, însă au pierdut capitala Madrid, după 24 de ani. Partidul Socialist (PSOE), aflat în opoziție, s-a apropiat periculos de populari și s-a clasat pe locul doi, cu 25% din voturi.

Noile forțe politice, create anul trecut, Podemos și Ciudadanosau au înregistrat o asensiune interesantă și au obținut 10%, respectiv 7% din opțiunile electoratului și au acces în toate parlamentele regionale. Ba mai mult decât atât, Podemos a acumulat, în Madrid, cu singur mandat mai puțin decât partidul aflat la guvernare și pot propune primarul, în alianță cu socialiștii.

Rezultatele alegerilor locale din Spania au demostrat că spaniolii au sancționat guvernul și PP pentru politicile de austeritate și cazurile de corupție înregistrate. 

În capitala Spaniei, candidatul susținut de Podemos, Manuela Carmena, a acumulat cele mai multe voturi (31,8%) după populara Esperanza Aguirre (34,5%), însă tot Carmena are cele mai mari șanse de a fi aleasă primar, fiindcă va avea susținerea PSOE.

În Barcelona, va ajunge primar o femeie de 41 de ani, fǎrǎ experienţǎ politicǎ şi fǎrǎ sǎ facǎ parte din vreun partid, care a devenit între timp un simbol al speranţei în Spania întrucît şi-a concentrat mobilizarea pe lupta împotriva expulzǎrii familiilor îndatorate din apartamentele lor. Ana Colau a protestat săptămâni la rând față de politicile de austeritate, fiind arestată și calificatǎ de cǎtre conservatori drept „teroristǎ” când a ocupat sediul unei bănci din al doilea cel mai mare oraș din Spania.

Aceasta chiar a si declarat cǎ vrea sǎ transforme Barcelona într-un „vîrf de lance al schimbǎrilor democratice în Spania şi în sudul Europei”.

Toate aceste rezultate ale alegerilor nu fac decât să tragă un semn de alarmă pentru partidele vechi înaintea scrutinului național de la sfârșitul anului și să necesită o schimbare în Europa

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*