Ultimele Știri

Parteneriat între România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia pentru a scăpa de gazul rusesc

putin gazprom

Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia urmează să semneze un acord de interconectare a reţelelor lor de gaze naturale care să permită şi tranzitul invers, a anunţat joi seara ministrul ungur al Afacerilor Externe şi Comerţului Peter Szijjarto.

Acordul urmăreşte să sporească securitatea aprovizionării cu energie a tuturor celor patru ţări, a subliniat Szijjarto. Partenerii pot accesa atât fonduri europene, cât şi bani de la bugetele naţionale pentru finanţarea investiţiilor necesare, a adăugat el.

În contextul renunţării la proiectele Nabucco şi South Stream, este necesar ca statele din regiune să caute noi oportunităţi şi soluţii pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, a spus ministrul.

„Atât timp cât reţelele de gaze din regiune nu sunt conectate şi atât timp cât nu se investeşte într-o conductă strategică, nu putem vorbi despre securitate energetică în Europa Centrală”, a subliniat Szijjarto.

Acordul urmează să fie semnat la summitul Parteneriatului estic de la Riga, care se desfăşoară în aceste zile.

Exploatarea comercială a unei interconexiuni între reţele din Ungaria şi Slovacia urmează să devină operaţională în această vară, iar Ungaria şi România lucrează să stabilească un flux invers între reţelele lor de gaze.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Parteneriat între România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia pentru a scăpa de gazul rusesc

  1. constantin // 25 mai 2015 at 11:27 // Răspunde

    Foarte bine, sa realizam independenta energetica fata de Rusia si cooperarea interstatala dintre vecini. Se poate forma un nucleu energetico-industrial in zona. Un mini-CAER in sens pozitiv, constructiv, fara conotatii politice. Sa dea domnul (si oamenii decidenti) sa se realizeze. Ar fi un inceput bun.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*