Ultimele Știri

Partea nevăzută a facturilor la energie electrică. Cum sunt profiturile girate chiar de stat

bec

O decizie luată de ANRE, după ce autorităţile au dezvăluit profiturile uriaşe obţinute de companii prin intermediul facturilor la energie electrică, a fost aceea ca de la 1 ianuarie 2016, tariful mediu de distribuţie al energiei electrice scade cu 12 la sută în întreaga ţară.

Consumatorii pătesc facturi umflate an de an pentru niște investiții care nici nu au început, iar în spatele acestor profituri stau mecanisme financiare girate chiar de stat.

Într-un material Digi24, vă sunt explicate deciziile autorităţilor de a reduce tarifele de care se bucurau companiile şi modul în care această decizie va afecta factura finală a consumatorilor.

Realitatea unui domeniu vital pentru modernizarea României arată sumbru: tarife mari, pene de curent dese, localităţi neelectrificate şi profituri pe care chiar autorităţile le consideră exagerate.

Energia electrică îşi triplează preţul de la centrală până la priza consumatorului. Care este cauza? Chiar tariful cerut de companii precum Electrica, Enel, CEZ, E.ON şi Transelectrica. Astfel, statul a decis să scadă aceste tarife începând cu 1 ianuarie 2016.

Este pentru prima dată în ultimii zece ani când Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reduce atât de mult tariful de distribuție permis companiilor private. Prin urmare, ANRE reduce principala sursă de profit a firmelor care dețin monopolul pe cele opt zone de distribuție din țară.,mai informează Digi24.

Aproximativ 40% din factura finală îl reprezintă tariful de distribuție, iar împreună cu cel de transport însumează peste jumătate din factură.

Cel mai mult vor scădea tarifele italienilor de la Enel Muntenia, firma care alimentează Bucureştiul. Tariful de joasă tensiune scade aici cu 15,7%, faţă de o scădere de 7%, cu cât ar fi fost de acord compania, mai informează Digi24.

De la 1 ianuarie tarifele de distribuție vor fi mai mici, în medie cu 12%, a decis ANRE. Totul va duce la o scădere a facturii finale cu cel puţin 5 procente.

Mecanismul este simplu: companiile promit că vor schimba liniile de joasă tensiune şi transformatoarele, iar autorităţile trec aceste cheltuieli în facturi. Din păcate, în facturi nu se regăsesc doar investiţiile realizate, ci şi acelea care nici măcar nu au început.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Acele tarife, i-am obligat să le dea înapoi în momentul în care am văzut că nu s-au făcut investiţiile. Autoritatea nu poate, nu are capacitatea instituţională de a merge la faţa locului. Practic, noi nu putem să verificăm fiecare investiţie.”

Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociaţia Companiilor de Utilităţi: „Acuma… n-au fost efectuate sau n-au fost realizate. Suntem în discuţii cu Autoritatea pentru stabilirea unor proceduri de verificare (…) pentru că investiţiile trebuie constatate la faţa locului şi nu doar pe hârtie.”,a declarat aceasta într-un interviu pentru Digi24.

Profitând de aceste sincope, companiile de distribuţie realizează profituri impresionante. Diferenţa dintre veniturile obţinute din tarife şi cheltuielile cu investiţiile arată marje de profit de peste 32% în 2014 şi anul acesta.

În total, în ultimele 20 de luni, distribuitorii au înregistrat profituri de 2,2 miliarde de lei, adică aproape jumătate de miliard de euro.

Cum sunt aceste profituri garantate de stat

Tariful de distribuţie, care reprezintă mai mult de o treime din valoarea facturii, este umflat de pierderile din sistem, dar şi de o dobândă de 7,7%, numită recuperarea costului de capital.

Cu alte cuvinte, dacă o companie face o investiţie de 100 de lei, în 10 ani îşi va recupera integral banii investiţi şi va avea un profit de peste 42% tocmai datorită acestei dobânzi anuale.

Pentru companii, consumatorii sunt văzuţi ca o afacere foarte profitabilă: în timp ce o bancă acordă la depozite 2-3 procente dobândă, statul le garantează un procent de trei ori mai mare.

Autoritățile încearcă abia acum, după 10 ani, să rectifice neregulile și retind că totul se face printr-o reducere a facturii finale cu 5 până la 7% de la 1 ianuarie 2016.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*