Ultimele Știri

Parlamentul Ucrainei a declarat Rusia drept STAT AGRESOR, iar Doneţk şi Lugansk – organizaţii teroriste

Rada Supremă de la Kiev a adoptat un proiect de lege prin care recunoaşte Federaţia Rusă drept stat agresor, iar autoproclamatele republici populare Doneţk şi Luhansk – organizaţii teroriste. Documentul a fost adoptat cu voturile a 271 de deputaţi.

După ce au declarat stare de urgență în estul Ucrainei și existau discuții privind luarea unei decizii istorice la Kiev, precum că Rusia ar putea fi recunoscută drept un stat agresor, astăzi, totul s-a adeverit. Decizia a fost luată după ce, ieri, președintele Petro Poroșenko s-a întâlnit și a discutat cu liderii fracțiunilor parlamentare cu privire la acest subiect.

Proiectul de lege include inițierea unor noi măsuri restrictive sectoriale, sancțiuni, pentru a opri agresiunea rusă și de a forța guvernul rus să respecte prevederile Acordului de la Minsk. Deasemenea, se specifică necesitatea de a pune capăt ocupației ilegale și eliberarea tuturor ostaticilor și reținuților ilegal.

Prin această declarație, ucrainenii își încurajează partenerii internaționali să impună noi sancțiuni pentru crime împotriva umanității comise de la începutul agresiunii Rusiei din estul Ucrainei.

Printre autorii proiectului de lege se numără deputaţii Iulia Timoşenko, lider al partidului „Batkivşcina”, Oleg Bereziuk, membru al partidului „Samopomici”, Oleg Liaşko, lider al partidului radical cu acelaşi nume şi mulţi alţi parlamentari ucraineni.

Anterior, guvernul de la Kiev a anunțat instituirea stării de urgență în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, unde insurgenții proruși au declarat că au în plan crearea unui front comun după ce au lansat vineri o nouă ofensivă împotriva trupelor guvernamentale. În același timp, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost instituită starea de alertă maximă.

Pe acest fond, o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina a avut loc luni la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a fi discutată situația din estul Ucrainei. La sfârșitul reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut din nou apel la Moscova „să înceteze susținerea separatiștilor” și a calificat drept un „nonsens” declarațiile anterioare ale președintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat armata ucraineană că este „legiunea străină a NATO”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*