Ultimele Știri

Parlamentul începe dezbaterile privind proiectul de buget pentru anul 2016

parlamentul romaniei

Plenul reunit al Parlamentului începe dezbaterile privind proiectul de buget pe anul 2016, luni, 14 decembrie, după ce acesta a primit aviz favorabil, duminică, din partea comisiilor reunite de buget-finanțe.

Proiectul de buget pentru 2016 ar trebui să fie votat miercuri, 16 decembrie, potrivit calendarului Parlamentului.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a declarat, vineri seara, că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere față de anul curent.

„Avem venituri de 31% din PIB, (pe cash n.r.) în scădere de la 32,3% în anul curent, iar pe partea de cheltuieli avem o ușoară creștere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar în termeni cash crește de la un estimat de—1,19% la—2,8%”, a spus Dragu, citată de agerpres.ro.

Ministrul Finanțelor a precizat că un impact negativ foarte mare în venituri îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură de la 24% la 9%.

„Anticipăm o creștere economică de 4,1%, căreia îi corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflația anuală medie este de 0,5%, iar pentru sfârșitul anului de 1,8%. În zona câștigului salarial mediu brut previzionăm o creștere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipăm o creștere a numărului de salariați și o reducere a numărului de șomeri. Pentru sfârșitul anului anticipăm o scădere de la 465.000 la 450.000 de șomeri. Previzionăm un sold al contului curent de—1,2% din PIB ceea ce corespunde unei creșteri a exporturilor, dar, de asemenea, o creștere mai accelerată a importurilor”, a mai afirmat Dragu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*