Ultimele Știri

Parlamentul European susține printr-o lege recunoașterea Palestinei

După ce mai multe state ale Uniunii Europene au recunoscut Palestina, Parlamentul European a votat copleșitor, astăzi, în favoarea susținerii recunoașterii statului palestinian.

Spre furia Israelului, europarlamentarii au aprobat moțiunea cu 498 de voturi pentru, 88 împotrivă și 111 abțineri. Conform acestei moțiuni, Parlamentul European „sprijină în principiu recunoașterea statului palestinian și soluția bazată pe două state și consideră că acestea ar trebui însoțite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui să avanseze”, se arata în rezolutie.

Deputații europeni cred că vor această moțiune reprezintă un pas spre soluționarea „pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalim servind drept capitala pentru ambele state, iar Israel și Palestina să conviețuiască alături în pace și securitate pe baza dreptului la autodeterminare și a respectului deplin al dreptului international”. Desemenea, ei au condamnat toate actele de terorism sau violență și au cerut tuturor fracțiunilor palestiniene, inclusiv Hamas, să pună capăt divizării interne.

Recent, parlamentarii francezi au votat pentru recunoașterea statului Palestina, după ce la 30 octombrie Suedia a devenit prima țară din UE care a recunoscut oficial statul palestinian.

Rezolutii similare au fost aprobate de parlamentarii britanici pe 13 octombrie si de cei spanioli pe 18 noiembrie, ceea ce i-a nemulțimit pe oficialii Israelului, care au avertizat că votul ar urma să afecteze procesul de pace din regiune și că este un mesaj grețit.

134 de alte state au recunoscut Palestina inaintea Suediei, inclusiv Romania, in 1988.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*