Ultimele Știri

Parlamentul European a votat eliminarea taxelor de roaming

Parlamentul European a votat eliminarea taxelor de roaming, iar decizia ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2015. Astfel, tarifele naţionale vor deveni universale peste tot în Europa.

S-a votat chiar eliminarea taxelor suplimentare de roaming în cele 28 de țări ale Uniunii Europene, iar măsura va intra în vigoare chiar din 15 decembrie 2015.

“Votul acesta este dovada că Uniunea Europeană se gândeşte la cetăţenii ei”, a spus Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală şi principalul promotor al eliminării tarifelor de romaing.

Parlamentul a votat şi pentru menţinerea neutralităţii internetului, adică tot traficul de pe internet va fi tratat egal, nicio ţară neavând voie să reducă viteza sau să interzică anumite site-uri.

Urmează noi discuţii despre cazurile excepţionale când operatorii vor putea aplica tarife, dar mai mici decât în momentul de faţă.

Conform rezultatelor unui nou sondaj de opinie efectuat în rândul a 28.000 de cetăţeni ai UE, 94% dintre europenii care călătoresc în afara ţării lor de origine utilizează în mod limitat servicii precum Facebook, din cauza tarifelor ridicate practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming. 47% dintre respondenţi nu şi-ar accesa e-mailul şi nici nu ar utiliza reţelele de socializare în altă ţară din UE. Numai 1 din 10 respondenţi şi-ar accesa e-mailul la fel de mult ca şi în propria ţară şi doar 1 din 20 ar folosi reţelele de socializare la fel de mult ca şi acasă. În plus, persoanele care călătoresc frecvent sunt mai susceptibile decât călătorii ocazionali să dezactiveze, în roaming, funcţia de transfer de date a telefoanelor lor mobile, procentajele fiind de 33%, respectiv 16%.

Datorită reglementărilor existente în materie de roaming şi a reducerii preţurilor, s-a înregistrat o creştere uluitoare, de 1.500%, a utilizării serviciilor de date în roaming în UE, comparativ cu anul 2008.

Una dintre problemele roaming-ului la nivel european sunt planurile de date. Dacă tarifele de voce sunt relativ reduse, consumul de date pe internet este unul extrem de costisitor, chiar şi după viitoarea scădere a tarifelor, pe 1 iulie.

„Zeci de milioane de consumatori au deja oferte la abonamentele lor, care le oferă apeluri şi SMS-uri gratuite. De asemenea, există şi planuri de date. Dar aceste planuri tarifare nu se aplică în roaming“, spune şi Neelie Kroes.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*