Ultimele Știri

Parlamentarii vor vota o lege care le va permite să-și angajeze rudele

Parlamentarii vor decide astăzi dacă vor aproba sau nu proiectul de lege care prevede modificarea Codului Penal, pentru a permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II, fără să fie sancţionaţi pentru conflict de interese.

Acest proiect a fost aprobat tacit de către Senat,  în 25 martie 2015, iar acum se află în procedura de urgență. Proiectul a ajuns în Senat, însă Ministerul Justiției și Comisia juridică a Senatului, au dat aviz negativ. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

Dacă acest proiect va fi admis, funcționarilor publici li s-ar permite să își angajeze rudele până la gradul II inclusiv, fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interese.

Codul Penal arată că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sau, pentru o ruda ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplica în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

În noul proiect de lege apar unele modificări, tocmai pentru a le permite funcționarilor publici să își angajeze rudele:”(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:- emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative – ocuparea de către o persoană a unei functii indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează aceasta; – exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”.

Cât de simplă își fac viața aleșii nostri! În loc să se gândească cum să facă ca lucrurile să meargă mai bine în țară, să se gândească la poporul care i-a ales, ei fac orice doar ca să își ușureze viața lor și a celor din jurul lor.

Dacă până acum totul se făcea cu perdea, acum legea va fi de partea lor. Gata cu locurile de muncă pentru oameni într-adevăr capabili, de acum le vor lua locul copii, nepoții și ale rude ale funcționarilor publici.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*