Ultimele Știri

Parlamentarii se gândesc să soată gradele militare la… vânzare

grade militare

Potrivit unei inițiative legislative, semnată de 32 de deputați din toate partidele, gradele militare ar putea fi scoase la vânzare.

Românii care vor dona 600.000 de euro vor primi, la final, gradul de general în rezervă. Dacă proiectul va fi aprobat, vor fi acordate şi alte grade, proporţional cu sumele donate. Banii strânşi ar urma să ajute la înzestrarea Armatei Române.

Proiectul de lege prevede acordarea de grade militare în funcţie de valoarea donaţiilor făcute. Astfel, pentru o sumă cuprinsă între 100 şi 1.000 de euro, donatorii primesc o distincţie publică militară.

Dacă sunt dispuşi să dea Armatei între 1.000 şi 5.000 de euro, în fiecare an, timp de cinci ani, primesc gradul de subofiţer în rezervă.

Românilor cu dare de mână, care donează 50.000 de euro timp de 12 ani, le este rezervat gradul de general în rezervă. Banii ar urma să fie folosiți exclusiv pentru cumpărarea de tehnică de luptă modernă.

La prima vedere, iniţiativa nu are sprijinul miniştrilor.Mircea Dușa, ministrul Apărării Naţionale a declarat: „Armata este cea mai apreciată instituție a statului și consider că statul român trebuie să asigure finanțare.”

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu este de acord cu acest proiect de lege: „Nu sunt de acord, personal. Gradele militare se dau în condiţii foarte clar stabilite de lege şi de regulamentele militare”.

Nici Opoziţia nu ar susţine un astfel de proiect. Vasile Blaga, copreședinte PNL a declarat: „Sunt oameni veseli peste tot, nu îmi place, nu îl cunosc, cum sună să dai doi lei și ești soldat fruntaș… dai un milion și ești colonel. Nu susținem astfel de aberații.”

Unul dintre parlamentarii care şi-au pus semnătura pe propunerea legislativă bate deja în retragere.

Pe lângă gradele militare, în proiect sunt prevăzute şi unele facilităţi fiscale pentru donatori. Reducerea cu până la 8 la sută a impozitelor fiind unul dintre acestea. Consiliul Legislativ susţine însă că donatorii nu vor putea beneficia de asemenea scutiri pentru că s-ar încălca prevederile din Codul Fiscal.

Proiectul se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are ca termen luna octombrie pentru a da un vot, iar cameră decizională este Senatul.

Care sunt sumele de bani care s-ar putea da contra gradelor militare:

– 100 de euro – diplomă pentru donaţie

– 100 – 1.000 de euro – distincţie publică militară

– 1.000 – 5.000 de euro, cel puțin 5 ani – grad de subofiţer în rezervă

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Parlamentarii se gândesc să soată gradele militare la… vânzare

  1. E simplu: o astfel de lege de vanzare a gradelor militare ar duce la subminarea capacitatii de aparare a tarii si la decredibilizarea institutiei militare deci initiatorii ar trebui judecati pentru TRADARE.E un fel de invitatie adresata agentilor unor servicii de informatii dusmane de a penetra foarte usor si mascat sistemul de aparare, cu niste eforturi financiare care oricum nu reprezinta o problema pentru ele.
    Nu poti sa-ti bati joc de singura institutie care are ca atributii apararea independentei si inviolabilitatii statului roman, fara ca autorii sa fie pedepsiti. Dar cum masuri cu efecte similare luate de guvernul boc si chiar transpuse in practica de acelasi guvern au ramas neanchetate si autorii nepedepsiti, ne putem astepta mereu la aceste gen de initiative, ele fiind incluse in teorie ca elemente ale razboiului psihologic.
    Conform legii raspunderii ministeriale singurele institutii care pot face plangeri penale impotriva demnitarilor, ministrilor sau fostilor ministri sunt parlamentul si presedentia.Este momentul ca cel pe care Constitutia il numeste Comandantul Fortelor Armate sa faca acest lucru dovedind ca isi indeplineste atributiile de comandant si in fapte nu doar in vorbe. Dar cum reactia la rectificarea bugetara care urmeaza si care nu are efecte pozitive reale asupra bugetului apararii se lasa inca asteptata ( probabil pana in 2017 – nu ca la polonezi) nu cred ca vom vedea mult promisa ” Romania lucrului bine facut”.
    Pe de alta parte, pana acum, Parchetul Militar ar trebui sa se fi autosesizat declansand deja cercetarile necesare

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*