Ultimele Știri

Parlamentari suspectați de ANI vor ocupa funcții chiar în Consiliul Național de Integritate

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu spune că parlamentarii care sunt vizați de anchete și cazuri de incompatibilitate încearcă să blocheze activitatea instituției prin promovarea unor proiecte legislative abuzive.

Parlamentarii și baronimea locală au un apetit deosebit pentru contractele cu statul și obișnuiesc să facă acest lucru doar în familie sau împreună cu clanul politic din care fac parte. Corupția endemică ajunge la cel mai înalt nivel, iar acest lucru îl putem observa în activitatea parlamentarilor care încearcă să blocheze activitatea Agenției Naționale de Integritate. 

„Cu Parlamentul României există o relație instituțională care trebuie să funcționeze. Din păcate sunt foarte mulți parlamentari care inițiază proiecte legislative și urmăresc slăbirea ANI prin aceste intervenții legislative. Noi suntem consultați, ne exprimăm punctul de vedere, l-am făcut și public, dar niciunul dintre aceste proiecte nu este menit să întărească instituția noastră și cred că în Parlament ar trebui să existe mai multă integritate.” afirmă Horia Georgescu.

Horia Georgescu face o declarație surprinzătoare despre membrii propuși pentru consiliului de integritate, care potrivit acestuia sunt anchetați de instituția pe care o conduce. Practic, ”lupii au fost puși paznici la stână”, și au ca sarcină blocarea anchetelor ANI și salvarea corupților din aparatul de stat. 

„În mass media s-a vehiculat că unii membri propuși sunt verificați de ANI. Cred că este o chestiune de bun simț, dacă știu că sunt verificate de ANI, să se retragă. Noi am trecut prin momente dificile cu primul Consiliu Național de Integritate, care avea o abordare politică și a intervernit direct, prin unii membri, în dosare gestionate de instituția noastră.” mai spune Georgescu.

Parlamentarii corupți vegheză la proliferarea unor rețele de crimă organizată la nivel local, fapt pe care îl putem observa în activitatea procurorilor DNA din ultima perioadă. Zeci de primari și șefi ai Consiliilor Județene au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate în anul 2014. ANI își poate desfășura activitatea în mod normal dacă nu ar mai exista presiuni din partea parlamentarilor corupți și iubitori de contracte cu statul.

Din 572 de senatori şi deputaţi, 40 au dosare penale. Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că 32 de parlamentari sunt incompatibili, dar 29 dintre ei îşi continuă nestingheriţi mandatul. Doar doi au fost daţi afară de colegii lor, iar unul, Akos Mora, a plecat de bună voie, înainte de a-i fi revocat mandatul.

O altă categorie este cea a senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese. Sunt opt în actuala legislatură. Ei nu-şi pot pierde mandatul, însă legea prevede că pot rămâne fără o parte din indemnizație. Astfel, în Parlament sunt 40 de parlamentari penali, 32 de incompatibili şi 8 în conflict de interese. În total 76, pentru că patru dintre ei sunt atât anchetaţi în dosare penale, cât şi incompatibili. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*