Paris, Londra şi Bruxelles, oraşe evitate de turişti din cauza unor posibile atacuri teroriste

  • Adrian Marinescu
  • 29 martie 2016
  • Externe
londra

Rata de ocupare a unora dintre hotelurile din Bruxelles a scăzut la numai 25% la câteva zile de la atacurile teroriste, de la un nivel de aproximativ 82% în noaptea de dinaintea atentatelor cu bombe de la aeroport şi metrou, iar impactul este resimţit puternic şi în alte capitale europene, relatează MarketWatch.

În atacurile cu bombe de la Bruxelles, din 22 martie, 35 de oameni au fost ucişi, în timp ce alţi peste 300 au fost răniţi. Atentatele au avut loc la patru luni după atentatele din Paris, în urma cărora călătoriile în Europa, cea mai vizitată regiune din lume, au fost deja reduse.

După atacurile din Bruxelles, rata de ocupare a hotelurilor din Londra a scăzut la 58%, iar a celor din Paris la 67%, până joia trecută, potrivit estimărilor STR, companie care analizează date din industria hotelieră. Datele, calculate de STR în baza unui eşantion de hoteluri din fiecare oraş, include scăderi ale ratelor de ocupare cu 24,5 puncte procentuale în cazul Londrei şi cu 15,1 puncte în cazul Parisului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru Europa, industria turismului a fost esenţială pentru redresarea economică fragilă. Ospitalitatea şi turismul reprezintă circa 10% din PIB-ul Europei, potrivit estimărilor analiştilor. Industria turismului era deja pregătită pentru încetinirea creşterii după atacurile din Paris, din noiembrie.

World Travel Organization a estimat în ianuarie o creştere de 3,5%-4,5% a sosirilor de turişti în Europa în 2016, sub ritmul de 5% din 2015. Compania de turism Thomas Cook a anunţat săptămâna trecută că rezervările pentru vară sunt cu 5% sub nivelul de anul trecut.

”Incertitudinile geopolitice îi fac pe unii clienţi să îşi amâne călătoriile”, a explicat directorul general al Thomas Cook, Peter Fankhauser.

Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat pe americani, săptămâna trecută, în privinţa ”riscurilor posibile” legate de călătoriile în Europa, primul astfel de avertisment după 2010.

Cetăţenii americani au fost avertizaţi că ”grupările teroriste continuă să planifice atacuri în viitorul apropiat în Europa, având ca ţintă evenimente sportive, obiective turistice, restaurante şi mijloace de transport”.

Marea Britanie şi-a avertizat cetăţenii să urmeze recomandările autorităţilor belgiene. Belgia a redus vineri gradul de alertă la al doilea cel mai ridicat nivel. Bruxelles-ul nu este la fel de vizitat ca Parisul, dar este un nod important de transport, este sediul NATO şi al instituţiilor europene şi un important oraş de tranzit pentru oamenii de afaceri.

Până la 1.500 de reprezentanţi ai industriei de reciclare a plasticului urmau să se întâlnească pe 22 martie la Bruxelles, pentru o conferinţă amânată deja după atacurile din Paris, când capitala belgiană a fost sub alertă teroristă. Organizatorii au decis să anuleze evenimentul pentru a doua oară, în pofida pierderilor înregistrate.

”Nu am considerat că ar fi fost corect să continuăm. Partea financiară a trebuit să treacă pe plan secund”, a explicat Steve Crowhurst, director general la Crain Communications, organizatoarea evenimentului.

Ţintele atacurilor de la Bruxelles, principalul aeroport şi reţeaua de metrou, ar putea provoca în continuare temeri posibililor călători, legate de posibilitatea unor noi atentate.

”Este o poveste diferită acum. Oamenii cred că Europa nu mai este sigură. Pentru chinezi, nu există nicio diferenţă între Franţa, Italia, Germania sau Spania. Pentru ei, toată Europa nu este sigură”, a arătat Wolfgang Arlt, director al  China Outbound Tourism Research Institute în Hamburg.

Numărul chinezilor cazaţi în hoteluri din Paris a scăzut în decembrie cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Paris Convention and Visitors Bureau, după o creştere de 46% în primele 10 luni ale anului 2015.

Potrivit companiei de consultanţă MKG Hospitality, venitul mediu pe cameră, indicator care măsoară soliditatea sectorului hotelier, a scăzut în Paris cu 13% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2015.

Impactul atentatelor de 13 noiembrie de la Paris a fost resimţit în întreaga lume.

Priceline Group, care deţine site-uri precum Booking.com, a anunţat că creşterea anuală a vânzărilor de cazări în camere de hotel a fost cu 10% mai scăzută, în săptămânile de după atacurile din Paris.

Retailerii, în special magazinele de lux care depind de turiştii străini, au înregistrat la rândul lor scăderi ale numărului de clienţi.

Axel Dumas, directorul general al Hermes International, a declarat săptămâna trecută că traficul din magazinele din Paris ale grupului este sub nivelul anului trecut.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *