„Părintele articolului 50”, despre ieșirea Marii Britanii din UE: „Brexit-ul e un dezastru. Ei au de pierdut”

  • Adelina Mitrache
  • 22 iulie 2016
  • Externe
brexit marea britanie anglia ue

De la rezistenţa faţă de aderarea la construcţia europeană la manifestaţii contra achitării contribuţiilor, până la dispute aprinse în privinţa politicii monetare şi a ameninţărilor că va părăsi Uniunea, Marea Britanie a avut o istorie cu hopuri în UE. În anul 2016, britanicii au decis: părăsesc Uniunea.

Fostul premier italian care a redactat clauza ce permite ieșirea unei țări din UE, special pentru a evita nemulțumirile Londrei, a declarat că Bruxelles-ul nu ar trebui să facă nicio concesie în negocierile privind ieșirea din blocul comunitar.

„Când vine vorba de economie, ei au de pierdut”, a spus fostul premier Giuliano Amato, explicând că numai în această situație ar putea britanicii să se mai gândească o dată la ieșirea din cea mai mare piață unică din lume.

„Eu am scris Articolul 50, deci îl cunosc bine”, a spus Amato într-o conferință organizată la Roma, explicând că a introdus-o special pentru a evita ca britanicii să se plângă că nu există nicio cale clară, oficială, de a ieși din UE.

„Intenția mea a fost să fie o supapă clasică de siguranță, care să existe, dar să nu fie folosită niciodată. Este ca și cum ai avea un extinctor pe care nu ar trebui să îl folosești niciodată. În schimb, a izbucnit un incendiu”, a adăugat el.

Un proeuropean convins, Amato a descris Brexitul drept un „dezastru” și le-a cerut celorlalți lideri europeni să nu urmeze exemplul fostului premier britanic David Cameron, care a convocat referendumul din 23 iunie. Cameron a demisionat pe 13 iulie și a fost înlocuit de Theresa May.

„Dacă încă un lider este la fel de nebun precum Cameron pentru a oferi un referendum privind apartenența la UE, de exemplu Olanda sau Austria, există riscul” ca electoratul să voteze să iasă, a atras atenția Amato.

Pentru a arăta că Marea Britanie a făcut o alegere greșită, UE ar trebuie să fie “deosebit de dură” în discuțiile pentru Brexit.

“Nu oferiți Marii Britanii posibilitatea de a crede că Brexit este o cale mai bună de a face ceea ce au făcut întotdeauna, să ia ce le convine (din UE – n.r.) și să renunțe la ce nu le place. Brexit este o ieșire totală. Știu foarte bine acest lucru”, a explicat fostul oficial.

„Cu cât își dau seama mai bine că pierd, cu atât sunt șanse mai mari ca, în 2020, cineva să facă ceva în legătură cu acest lucru”, a adăugat el, admițând că este vorba de o “speranță absurdă”.

În Marea Britanie vor fi organizate alegeri generale în 2020, iar Amato speră că un partid care promovează o agendă proeuropeană ar putea ajunge la putere și pune capăt planurilor de Brexit.

În acest scop, din punctul său de vedere ar fi bine ca negocierile să fie prelungite. “Sper ca negocierile să fie tărăgănate, astfel încât să nu se încheie până în 2020. May vrea să încheie lucrurile în 2019, dar va fi ușor să le prelungească”, a afirmat el.

Amato a servit ca premier al Italiei în 1992-1993 și în 2000-2001. El a ajutat la redactarea Constituției Europene, ce s-a transformat, în cele din urmă, în Tratatul de la Lisabona, mai puțin ambițios.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *