Ultimele Știri

Parcursul în 10 pași al lui Gică Hagi la naționala României

aniversare gica hagi

Cel mai bun fotbalist pe care l-a avut România împlinește, astăzi, 50 de ani. Cifrele și jongleriile vorbesc singure pentru Gică Hagi, acel număr 10 care nu poate și nu vrea să fie înlocuit la echipa națională. Nu degeaba este cel mai bun marcator din istoria naționalei României cu 35 de goluri înscrise și deține recordul purtării banderolei de căpitan, 65 de ori. 

 • Primul pas la naționala României, Gică Hagi l-a făcut la vârsta de 18 ani sub cârma selecționerului Mircea Lucescu. Era 10 august 1983, când timidul Maradona din Carpați a intrat pe terenul de joc împotriva Norvegiei, într-un amical fără gol
 • N-a trecut nici un an, ca Gică Hagi să debuteze la un turneu final în tricoul României. Spania era adversara noastră în grupele Campionatul European din 1984, iar Hagi a fost introdus abia spre sfârșitul partidei în locul lui Romulus Gabor. De altfel, la primul meci al „Regelui” la un turneu final, România a obținut singurul punct de la acea ediție a turneului continental.
 • Trei luni mai târziu, Gică Hagi înscrie primul său gol pentru echipa națională în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial. Botezul său a avut loc la Belfast, unde tricolorii au pierdut partida cu scorul de 2-3, chiar dacă Hagi fusese integralist și marcase cu un șut de la 22 de metri în poarta britanicilor.

 • Un an mai târziu, împotriva aceleiași adversare, Gică Hagi primea pentru prima dată banderola de căpitan de la Mircea Lucescu. La doar 20 de ani, Hagi a fost căpitanul României împotriva Irlandei de Nord, în penultimul meci al preliminariilor CM 1986. Deznodământul de 1-0 pentru britanici, ne-a spulberat orice speranță de calificare la turneul final, deși tricolorii au dominat jocul pe tot parcursul celor 90 de minute, iar lui Hagi i-a fost refuzat un penalty.

 • În 1990, România reușea calificarea la un campionat mondial după o pauză de 20 de ani. Participarea la acest turneu final coincidea cu începutul „Generației de aur” a României printre care era și Gică Hagi. Fiind în grupă cu Argentina, URSS și Camerun, selecționata noastră a obținut calificarea în premieră în optimile de finală datorită remizei cu campioana en-titre Argentina, într-un meci în care Gică Hagi s-a întâlnit pentru prima oară cu Maradona.

hagi și maradona

 • Cea mai mare performanță din istorie a României la Campionatul Mondial, a avut loc la ediția din 1994, atunci când echipa națională a ajuns până în sferturile de finală ale competiției datorită lui Gică Hagi. Deși eram într-o grupă dificilă, cu Elveția, SUA și Columbia, România s-a calificat în optimi din postura de câştigători ai grupei A, datorită golurilor lui Gică Hagi, Răducioiu și Dan Petrescu. De altfel, golului fantastic de 2-0 împotriva Columbiei al lui Hagi, cu o execuție superbă din afara careului, de pe partea stângă, a fost
  considerat golul Mondialului, iar reușita „Regelui” a intrat în top 10 FIFA al celor mai frumoase goluri ale secolului al XX-lea.

 • În optimile Campionatului Mondial din 1994, România a dat peste Argentina, o echipă plină de vedete, în fața cărora tricolorii nu aveau nici o șansă. Totuși Gică Hagi și Ilie Dumitrescu au adus avantajul de partea noastră prin pasa memorabilă a decarului pentru a doua reușită a lui Ilie Dumitrescu și golul înscris de Hagi cu piciorul drept, din pasa perfectă a lui Ilie Dumitrescu, care avea să trimită România pentru prima dată în istorie în “sferturile” unei Cupe Mondiale la capătul celui mai frumos meci din istoria acelei ediții a Cupei Mondiale.

 • La următoarea ediție a Campionatului Mondial, Gică Hagi și-a luat adio de la competiția care l-a adus în atenția Mapamondului. Ultimul meci al său la un turneu global, l-a jucat împotriva Croației în optimile CM 1998, atunci când a fost integralist, însă insuficient pentru a ne califica, din nou, în sferturi, după ce Croația ne conducea datorită unui penalty transformat de Suker.

romania croatia 1998

 • Insuccesul cu Croația, de la CM 1998, l-a făcut pe Gică Hagi să se retragă de la naționala României, însă un an mai târziu a fost convins să se reîntoarcă pentru meciul împotriva Ungariei din preliminariile Campionatului European. Reîntoarcerea sa a îmbunătățit jocul selecționatei noastre, „Regele” i-a înşirat pe unguri ca pe mărgele, a făcut ce a vrut cu ei, reușind o primă repriză de excepție, însă un fault grosolan i-a luxat umărul drept, ceea ce l-a scos de pe terenul de joc la pauză, când corul era deja 2-0 pentru România, fiind purtat pe brațe de colegi după meci.

romania ungaria 1999

 • Tot Gică ne-a calificat și la Campionatul European din 2000, unde ajungând până în sferturi am cedat în fața Italiei. În acel ultim meci al „Regelui” de la echipa națională, acesta a fost eliminat, după două cartonașe galbene. Hagi avea 35 de ani, 4 luni și 19 zile, iar acel meci era al 124-lea din carieră jucat cu acel 10 magic pe spate. După 17 ani de slavă pentru tricolor, Gică Hagi s-a retras 24 aprilie 2001, în faţa a 80.000 de fani adunaţi din întreaga ţară.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*