Ultimele Știri

Papa Francisc critică FMI: Măsurile de austeritate sunt o nouă formă de colonialism

Papa Francisc

Papa Francisc se află într-o vizită oficială în Bolivia, unde a susţinut un discurs în care a acuzat agenţiile precum FMI că impun o nouă formă de colonialism prin programele sale de austeritate.

Papa Francisc şi-a manifestat dorinţa de a fi o nouă ordine economică mondială, în care săracii să aibă parte de locuri de muncă, locuinţe şi pământuri, iar ţările sărace să nu fie doar furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate.

Suveranul Pontif a criticat de asemenea organizaţiile monetare internaţionale şi politicile lor de ajutor pentru dezvoltare, care reprezintă noi forme de colonialism.

Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei

Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influenţa anonimă a mamonului: corporaţii, agenţii de creditare, unele tratate de liber-schimb şi impunerea unor măsuri de austeritate care întotdeauna strâng cureaua muncitorilor şi săracilor, a afirmat Papa, care săptămâna trecută a cerut autorităţilor europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia.

El a denunţat goana după bani şi şi-a a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni în cursul „aşa-numitei cuceriri a Americii”.

Papa Francisc a făcut aceste afirmaţii în faţa participanţilor la a doua reuniune mondială a mişcărilor populare, la care participă organizaţii ale oamenilor de la marginea societăţii, inclusiv săraci, şomeri şi ţărani care şi-au pierdut pământurile. El a precizat că susţine eforturile lor de a obţine dreptul elementar la pământuri, locuinţe şi muncă.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Papa Francisc critică FMI: Măsurile de austeritate sunt o nouă formă de colonialism

  1. Cine cere austeritate ?! Cei mai mari hoţi, îmbogăţiţi din camătă şi speculaţii financiar-bursiere ! Cui o cer ?
    Unor bieţi cetăţeni care-şi duc traiul de azi pe mâine, dar şacalilor li se pare că ar mai fi loc de pus încă ceva în cârca lor pentru a-şi spori cinic şi mai mult averile nesimţite !
    Dacă Papa o ţine tot aşa, merită a fi sprijint în demersurile sale, inclusiv ecumeniste !

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*