Panama Papers: Cum şi-au ascuns Putin şi alţi lideri ai lumii banii în paradisul fiscal din Panama

  • Adrian Marinescu
  • 4 aprilie 2016
  • Externe

Panama Papers. Peste 11 milioane de documente ale unei firme de avocatură din Panama, Mossack Fonseca, dezvăluie felul în care lideri ai lumii s-au folosit de paradisuri fiscale pentru a-şi ascunde averile.

Cele 11 milioane de documente acoperă 40 de ani de activitate desfăşurată de una dintre cele mai secretoase companii din lume, firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Acestea arată cum avocaţii şi-au ajutat clienţii să spele bani şi să evite să plătească taxe.

s

 Numele a 72 de actuali sau foşti şefi de stat şi de guvern sau ale apropiaţilor lor apar în datele publicate, inclusiv numele unor dictatori acuzaţi că şi-au jefuit propriile ţări. Documentele au ajuns iniţial la cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care le-a împărtăşit cu Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie (ICIJ), format din 107 organizaţii media din 78 de ţări.  

Datele dezvăluie existenţa unor companii offshore cu legături cu familiile şi asociaţii fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, fostului lider libian Moammar Gaddafi şi preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Panama Papers. Miliardele din jurul lui Putin

Serghei Rodulghin

Serghei Rodulghin

Documentele mai dezvăluie existenţa unei grupări specializate în spălare de bani condusă de o bancă din Rusia şi formată din numeroşi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează The Guardian.   

Spre exemplu, violoncelistul Serghei Roldughin, un prieten din adolescenţă al lui Putin şi naşul fiicei sale, a făcut profituri sute de milioane de dolari din tranzacţii suspecte.    În documentele companiei sale se stipulează: „compania este un ecran înfiinţat în principal pentru a proteja identitatea şi confidenţialitatea beneficiarului final al companiei”.  

Violoncelistul le-a spus, în trecut, reporterilor, că nu este un om de afaceri, iar implicarea sa în tranzacţii complexe offshore dă naştere la suspiciunea că este doar un paravan pentru o altă persoană.  

Potrivit  The Guardian, documentele arată că împrumuturi de două miliarde de dolari au ajuns la firme controlate de apropiaţii lui Vladimir Putin.   

 Panama Papers. 12 lideri naţionali, menţionaţi în documente

ac

Liderii mondiali care apar în documentele din Panama FOTO Colaj ICIJ

12 foşti sau actuali şefi de stat sau premieri sunt menţionaţi direct în documentele din Panama. Printre aceştia, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierul islandez Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

În documente mai apar numele a şase membri ai Camerei Lorzilor, trei foşti parlamentari conservatori din Marea Britanie şi zeci de donatori către partidele politice din Regat. Toţi aceştia au active offshore în Panama. Familiile a cel puţin opt actuali şi foşti membri ai politburo-ului Partidului Comunist Chinez au, de asemenea, averi ascunse offshore.  

Panama Papers. România, reprezentată „cu mândrie“ de Frank Timiş în documentele din Panama

Printre numele care apar în documentele casei de avocatură din Panama se găseşte şi cel al omului de afaceri român Frank Timiş.   Potrivit jurnaliştilor de la RISE Project, Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze se regăseşte şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *