Ultimele Știri

Palatul Golestan din Teheran

Patul Golestan, fondat în secolul al XIX-lea, reprezintă fosta reședință a dinastiei Kajar. Palatul situat în apropierea unui imens bazar se află în contrast cu blocurile înalte care au răsărit treptat în jurul clădirii.

Palatul Golestan, care a fost reședința regilor persani până la proclamarea Republicii Islamice în 1979, se află chiar în centrul Teheranului, în Piața 15 Khordad și se înalță în mijlocul unui parc frumos amenajat, cu bazine de apă și canale.

image

În 1979 puterea a fost preluată de Aga Mohammad Khan, originar din Turcia, care a pus bazele dinastiei Kajarilor, ce a rămas la domnie pănă în 1925. În 1789, acesta și-a strămutat reședința la Teheran, pe vremea aceea oraș neînsemnat de provincie cu 15.000 de locuitori, și s-a încoronat șah al Persiei.

image

În timpul domniei urmașului său, Fath Ali, Palatul Golestan a fost ridicat pe terenul amenajat sub formă de grădină încă de pe vremea Safavizilor sub Abbas I, iar apoi extins și împrejmuit cu un zid de cărămidă sub Kharim Khan Zand.

image

Arhitectura acestuia îmbină elementele europene, descoperite de Fath Ali în timpul numeroaselor sale călătorii, cu arta tradițională persană. Pereții și tavanele sunt acoperite cu tipicele mozaicuri din bucăți de oglindă. Cea mai veche clădire a complexului este Palatul de Marmură.

Ultimul regent care a locuit în palatul transformat astăzi în muzeu a fost șahul Mohammad Reza Pahlavi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*