Ultimele Știri

Pacienți și medici, nemulțumiți de numărul medicamentelor compensate

Ministerul Sănătății vrea să scoată peste 21 de medicamente de pe lista celor compensate și totodată să reducă gradul de compensare. Acest fapt stârnește nemulțumire atât în rândul medicilor cât mai ales în rândul pacienților.

Proiectul de hotărâre lansat în dezbatere publică vizează modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului (HG) nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Dezbaterea publică de pe site-ul Ministerului Sănătății a strâns multe comentarii din partea asociațiilor de pacienți.

Medicamentele care au rămas şi nu au fost delistate, chiar dacă sunt perimate şi uzate moral, vor avea efecte destul de urâte în rândul pacienţilor. Vorbim de efecte adverse majore care pun în pericol chiar viaţa pacientului”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„Cei mai afectaţi sunt probabil copiii, pentru că dispare Ibuprofenul de pe lista de compensate. Este singurul medicament care se dă la febră. În momentul în care dispare, părinţii care nu îşi pot permite nici măcar antitermicele uzuale – o să fie o problemă”, spune Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.

Probabil că, dacă în dezbaterea publică se va considera că Ibuprofenul, cel puţin pentru copii, să aibă o variantă de compensare, sunt convins că vom găsi o soluţie”, spune Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului spun, însă, că măsurile prevăzute în proiect sunt argumentate.

„În acest moment calculăm impactul bugetar la acele medicamente care vor fi delistate, pentru că este un proces destul de complicat”, spune și Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.  

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*