Ultimele Știri

Pacea, cuvântul de ordine la întrunirea de la Riga

eu

Reuniunea miniștrilor de externe ai UE la Riga, eveniment la carea a participat și ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, oferă o șansă păcii în estul Ucrainei.

Reprezentanții UE nu s-au arătat grăbiți să adopte noi sancțiuni împotriva Rusia sau să exercite noi presiuni asupra Moscovei în urma implementării pactului de la Minsk și acalmiei din Donbas, Ucraina.

Majoritatea miniștrilor de externe care participă la reuniunea UE  din capitala letonă și-au exprimat speranța că cel mai recent acord de la Minsk ar fi un succes, și nu ar fi necesar să se impună sancțiuni suplimentare Rusiei. Întâlnirea a avut un format de discuție informală, în cazul în care miniștrii au atins subiectele acordurilor de la Minsk și Misiunea OSCE în Ucraina, precum și posibile presiuni asupra Rusiei pentru a „promova pacea.”

Grecia se opune, de asemenea, împotriva oricăror noi sancțiuni, atâta timp cât Rusia susține acordurile Minsk, afirmă ministrul grec de externe Nikos Kotzias, și spune că „nu orice sancțiune este constructivă”. „Noi sprijinim sancțiunile care aduc cealaltă parte la masa negocierilor”, a declarat Kotzias. „Dar suntem împotriva sancțiunilor impuse pur și simplu pentru că cineva este furios.”

 

Deși unele țări nu au încredere în cuvântul Rusiei, criza econimică din cadrul UE produce pasul înapoi, iar gazul rusesc este strict necesar pentru țări ca Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia și Germania. 

În momentul când își vor da seamă că Vladimir Putin nu ascultă de nimeni și va continua oparațiunile militare de ocupație, totul va fi prea târziu. Federația Rusă se pregătește să integreze Abhazia și Osetia de Sud, regiuni ocupate în războiul din 2008 împotriva Georgiei, așa până se mai liniștesc oficialii europeni. Țările vecine Rusiei se confruntă cu o mare amenințare, războiul hibrid de ocupație, lucru pe care nimeni nu vrea să îl recunoască. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*