Ultimele Știri

Pace provizorie între Rusia şi Ucraina în privinţa gazelor

În urma negocierilor dintre Kiev, Moscova şi UE în problema livrărilor de gaz către Ucraina, Gazprom a fost de acord cu compromisul făcut şi a amintit totodată că sunt obligaţi să plătească datoria ucrainenilor.

„Este un compromis şi Gazprom a arătat flexibilitate pentru a se ajunge la un acord posibil. Gazprom este şi va fi întotdeauna un furnizor fiabil pentru Europa. Acordul trimite de asemenea un mesaj clar asupra faptului că contractele semnate trebuie respectate şi obligaţiile de plată îndeplinite. Este, cu puţină şansă, începutul unui nou capitol mai constructiv în relaţiile dintre UE, Rusia şi Ucraina în domeniul gazului.”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al concernului rus, Serghei Kuprianov.

Oficialităţile ucrainene şi ruse au participat la discuţii îmrepună cu reprezentanţi ai UE, unde au hotărât că Rusia e obligată să furnizeze gaz pe timpul iernii atât Ucrainei cât şi Europei.

Se pare că Ucraina v-a plăti în suma de 3,1 miliarde de dolari, pentru ca locuitorii Ucrainei să beneficieze de gaz pe timpul iernii 2014. Această sumă va fi achitată în doua tranşe, astfel ca 1,45 de miliarde de dolari se vor plăti imediat iar restul sumei va fi achitată până la sfărşitul anului.

„Plata parţială a datoriei Ucrainei este o primă condiţie pentru reluarea livrărilor de gaz”, întrerupte în luna iunie, a insistat şeful Gazprom, Aleksei Miller.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*