Ultimele Știri

Originea sloganului care a făcut istorie

Sloganului lui Iohannis din 16 noiembrie 2014 ,"Ne-am luat țara înapoi", are ca sursă de inspirație campaniile electorale americane ale ultimilor 10 ani

Mesajele anti-sistem și de schimbare au prins întotdeauna la alegători. Sloganul „Ne-am luat țara înapoi” este folosit în SUA de mai bine de 10 ani. În toamna anului trecut, președintele Klaus Iohannis a apelat la această expresie după victoria din alegerile prezidențiale în fața candidatului PSD, Victor Ponta.

În luna aprilie, senatorul din statul american Kentucky, Paul Rand, s-a înscris oficial în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA, ce vor avea loc în anul 2016. În discursul de lansare a candidaturii a fost lansat un mesaj clar pentru simpatizanții Partidului Republican:

Am un mesaj – un mesaj tare și limpede care nu se ferește de cuvinte. Am venit să ne luăm țara înapoi!

Rand Paul a continuat prin a promite că va scoate SUA din ghearele „intereselor speciale” și a „mașinăriei Washingtonului”.

Unul dintre cei mai fideli adepți ai expresiei a fost democratul Howard Dean, candidat la alegerile prezidențiale din 2004, autor al unei cărți cu titlul „Tu ai puterea. Să ne luăm țara înapoi și să readucem democrația în America”. Patru ani mai târziu, Hillary Clinton și-a lansat campania pentru prezidențiale cu un mesaj similar.

Anul trecut, Eric Holder, avocat general al SUA, a identificat anumite conotații rasiste ale acestui mesaj, folosit tot mai mult de către oponenții republicani ai lui Obama, într-un interviu acordat postului de televiziune ABC. Eric Holder este prima persoană de culoare din istoria Americii care a ocupat această funcție, din care a demisionat pe 27 aprilie, invocând probleme personale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*