Ultimele Știri

Orice pușcăriaș se transformă în scriitor pentru reducerea pedepsei

Persoanele aflate în detenție s-au apucat serios de scris cărți. Motivul este, bineînțeles, faptul că această ocupație le va aduce reducerea pedepsei, și astfel s-au scris pe masa prăfuită din celulă, nu mai mult, nici mai puțin de 157 de cărți de la începutul anului 2014 până în iunie 2015, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Fenomenul a început cu câțiva ani în urmă, astfel, oamenii intră în pușcărie criminali sau corupți, și ies de acolo scriitori cu mai multe cărți la activ. În anii 2012 și 2013 au fost redactate 97 de lucrări, iar numărul lor crește pe an ce trece. 

Vrei să scrii o carte și nu îți găsești inspirația? Nu știi de unde să începi, nu știi sa scrii corect? Închisoarea transformă pe oricine în scriitor, deci te-ai putea gândi la asta.

Gigi Becali scriitorSă ne amintim numai de Adrian Năstase, acesta scriind trei cărţi în închisoare, dintre care una de drept. Bine, poate că aici nu suntem atât de surprinși încât era de așteptat în acest caz. Dar lista continuă cu Becali, care a scris și el o carte în detenție, numai că aceasta a fost acuzată de plagiat. Înțelegem, așadar, că plagiatul devine o ispită chiar și din închisoare. Până la urmă, dacă vrei neapărat să fii scriitor și nu ai niciun dar pentru acest vis, atunci apelezi la diverse șiretlicuri.

Și George Copos a scris din închisoare, păcat numai că și la el a avut aceeași problemă. Acesta fost acuzat de plagiat pentru că una din “operele” sale ar fi fost copiată după o lucrare de disertaţie, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a început să ia măsuri.

În ceea ce privește plagiatul, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, anunța că există mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor.

„Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la Ministerul Justiției, la ANP, cât și la Consiliul Superior al Magistraturii. (…) Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate”, a spus Cazanciuc. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*