Ultimele Știri

‘Ori trecem graniţa, ori murim aici!’ Cursă cu obstacole spre Europa pentru imigrați

Refugiaţi sirieni în Turcia

Odată cu venirea primăverii, Europa se așteaptă la un nou val de imigranți, de cinci ori mai mare decât cel de anul trecut, iar mulți dintre ei deja au ajuns pe bătrânul continent.

Situaţie tensionată la frontiera greco-macedoneană. Zeci de imigranţi afgani au escaladat gardul de sârmă care desparte cele două ţări, după ce Macedonia a instituit controale şi mai stricte la cele două puncte de trecere a graniţei. Afganii rămaşi pe teritoriul grec spun că preferă să moară aşteptând deschiderea graniţei, decât să se întoarcă în ţara natală. Potrivit martorilor citaţi de Reuters, poliţia elenă se pregăteşte să-i urce în autobuze şi să-i mute pe unii dintre ei.

Porţile Macedoniei au rămas închise pentru refugiaţii afgani. Cei mai curajoşi au escaladat gardul de sârmă ghimpată, alţii, în grupuri mai mari, au reuşit să rupă plasa metalică şi să intre cu forţa pe teritoriul statului balcanic.

Salih, imigrant afgan: „Ori trecem graniţa, ori murim aici. În niciun caz nu ne putem întoarce în Afganistan. Eu, ca toţi afganii, sunt o ţintă sigură pentru talibani.”

De duminică, actele de identitate ale fiecărui solicitant de azil sunt verificate minuţios şi sunt lăsaţi să-şi continue drumul doar sirienii şi irakienii. Procedurile merg greu, în vreme ce numărul celor care ajung la graniţă creşte rapid. Cel mai recent bilanţ al autorităţilor indica cinci mii de oameni blocaţi la punctele vamale de partea elenă a graniţei.

Fără să ştie de aceste probleme, sute de refugiaţi continuă să ajungă în portul Piraeus după ce şi-au riscat viaţa pe Mediterană. Aici însă, li se spune că nu pot merge mai departe până nu se deblochează situaţia de la graniţa cu Macedonia.

Amad, imigrant sirian: „Dacă ajung în Iad, ar fi mai bine decât în Siria. Am trecut marea într-o coajă de nucă, era cât pe ce să ne scufundăm, dar chiar şi în coaja de nucă m-am simţit mai în siguranţă decât în Siria.”

Pe de altă parte, gardul construit de Ungaria la graniţa cu Serbia nu mai face faţă imigranţilor care vor să ajungă cu orice preţ în statele din vestul Europei. Numai în ultimele două zile, grănicerii maghiari au prins peste 500 de oameni care au intrat ilegal în ţară.  

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*