Ultimele Știri

Orban își consolidează electoratul naționalist maghiar pe spatele României!

orban tokes

În ultima săptămână atenția presei este îndreptată – însă în mod justificat – spre declarațiile primului ministru al Ungariei, Viktor Orban cu ocazia participării la Universitatea de vară de la Băile Tușnad. Premierul conservator al țării vecine nu s-a sfiit să se dea din nou în petec, în același stil cu care ne-a obișnuit.

Dacă în ultimii ani acesta reușea să irite presa și autoritățile de la București cu discursuri privind utopica autonomie  se pare că și-a schimbat acum strategia. Viktor Orban a avut un discurs imprevizibil și schimbător. Nu trebuie să fii analist politic să-ți dai seama ce carte jocă Viktor Orban. Un discurs slab însă a cărui singură consecință a fost de a agita apele si așa tulburi în relația României cu Ungaria.

Dacă l-a început acesta s-a pronunțat spre pragmatism și spre o consolidare cât mai puternică a relației româno-maghiare îmbrăcând o aură ușor diplomată minunea nu a ținut prea mult și Viktor Orban și-a arătat adevăratele intenții. În discursul său alături de cel care a terfelit ani de zile ordinul ‘’Steaua României în grad de cavaler‘’ Laszlo Tokes, primul ministru al Ungariei a repetat în mod obsesiv că politica externă a României conduce un atac voalat din punct de vedere declarativ împotriva Ungariei.

Și asta din 2012 încoace. Viktor Orban în discursul său a subliniat în repetate rânduri, anul 2012, an pe care îl consideră politic vinovat de degradarea relației noastre cu Ungaria. Pe scurt s-a victimizat și a acuzat Bucureștiul de vinovăția degradării relațiilor dintre cele două țări. Probabil a uitat că în anii la care aduce referire, el personal promova acțiuni cu caracter autonomic al unei populații minoritare în sânul României toate acestea încălcând grav Constituția României.

„[…]Eu nu îmi amintesc că politicienii români care sunt în funcţii de conducere, aici mă refer şi la primul-ministru, să fi atacat de atâtea ori Ungaria, cum s-a întâmplat din 2012 încoace[…]”

Dar dacă atacul împotriva clasei politice de la București nu v-a impresionat, nu vă faceți probleme, Viktor Orban nu vă va dezamăgi în cele ce vor urma. La doar o zi după ce făcea apel la pragmatism acesta a recidivat pe rețeaua de socializare, Facebook. Inițial a postat o poză extrem de provocatoare ce îl înfățișa în inima României, și în a cărei descrieri Viktor Orban menționa ” Erdélyben, otthon„ adică ”Transilvania, acasă”. O eroare geografică de câteva sute de kilometrii. Însă o altă poză pe contul personal de socializare va stârni, deși oarecum târziu reacția MAE.

Viktor Orban pune cireașa pe tort într-o postare în care apar insigne ale Ungariei Mari, ale așa zisului Ținut Secuiesc și însemne fasciste ce reprezentau steagul arpadian, steag asociat ”Partidului Crucilor cu Săgeți” condus de criminalul de război Ferenc Szalasi fost prim-ministru al Ungariei până în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă nici această acțiune nu poate fi catalogată ca o provocare înseamnă că România doarme, dar doarme cu mustrări de conștiință! Doarme ”pas cu pas…”

Este clar că asemenea acțiuni cu caracter puternic revizionist lovesc în integritatea României cu toate că Bucureștiul nu acceptă un dialog în acest sens. Tot ceea ce a încercat Viktor Orban nu a fost decât o strategie politică de a acapara cât mai mult din electoratul extremei-dreapta Jobbik și de a îngenunchea stânga politică din Ungaria. Viktor Orban este liderul partidului conservator aflat la guvernare, al formațiunii Fidesz care se află pe o pantă descendentă în comparație cu Jobbik.  Așadar toată acțiunea primului ministru maghiar un reprezintă decât un joc politic perfid prin care acesta încearcă să rupă din electoratul extremei-dreapta! Dar o face lovind în identitatea noastră națională!

Clasa politică maghiară aflată la guvernare trebuie să înțeleagă că în secolul XXI  orice acțiune cu caracter revizionist nu se poate încadra în tipar. Iar dacă România tace și continuă cu o atitudine servilă asta nu înseamnă că acceptăm sa fim calul de bătaie ideologic al Ungariei.

Referințele electorale spre Ungaria Mare pe care România se pare că din păcate le acceptă într-o oarecare măsură trebuie să înceteze. În plin secol XXI Ungaria trebuie să renunțe la acapararea politică a electoratului prin legitimarea unei ideologii ultranațioaliste.

Viktor Orban și Ungaria trebuie să renunțe să arunce în cataclismul și războiul politic pentru electorat un teritoriu pe care Ungaria doar l-a controlant, e adevărat timp de secole dar care niciodată nu i-a aparținut!

Autor: Tudor Curtifan

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*