Ultimele Știri

Oraşul din România în care se respiră cel mai pur aer de pe planetă

cluj napoca

Deşi pare greu de crezut, în România se respiră mai bine decât în Elveţia! Ce-i drept, doar în anumite zone ale ţării. Însă aici poţi face o „cură” zdravănă de aer proaspăt.

Orașul Cluj-Napoca are cel mai curat aer din Europa, conform unui clasament al gradului de poluare în cele mai mari 100 de orașe ale Vechiului Continent. Locul 86 este ocupat de  București și apoi locul 64 este ocupat de Timișoara. Rezultatele arată că , în ansamblu, în Europa se respiră mai bine în nord, decât în sud și est.

Asociația „Respire” a publicat acest clasament, în parteneriat cu revista „We demain” folosind baza de date Airbase a Agenției Europene de Mediu, care strânge înregistrările tuturor stațiilor europene de măsurare a calității aerului.

Clasamentul a fost determinat prin adăugarea numărului de zile de depășire, în 2011, a unor praguri sanitare de către trei poluanți: PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 microni), dioxidul de azot și ozonul. Numărându-se printre principalii agenți nocivi din aer, acești trei poluanți periculoși pentru sănătate pot provoca tulburări respiratorii, boli cardiovasculare, cancere pulmonare și pot cauza decese timpurii, relatează Le Monde.

Deși bogată în informații, clasificarea obținută cheamă la precauție. Acest clasament reflectă condițiile geografice foarte diferite — orașe situate la altitudine, orașe situate în depresiuni etc. — dar și dispozitive de măsurare a calității aerului foarte inegale în ceea ce privește fiabilitatea. “Măsurarea imperfectă a poluării este un semn care arată că Europa nu este suficient de proactiv în această problemă”, subliniază Sébastien Vray, președintele asociației „Respire”.

Astfel, surprinzător, Cluj-Napoca, oraș din nord-vestul României, este în fruntea palmaresului, scrie Le Monde. Asociația tine să precizeze: „Dar, acest oraș cu 324.000 de locuitori nu are decât doi senzori, care nu măsoară particulele fine, în timp ce Berlinul, care deține o rețea de 48 de stații de măsurare, se situează abia pe locul 65”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*