Ultimele Știri

Orașele europene care vor să închidă porțile turiștilor

turism

În timp ce unele orașe își doresc să atragă cât mai mulți turiști, altele iau măsuri care să limiteze numărul vizitatorilor. Iar argumentele lor sunt plauzibile, dat fiind faptul că turismul modifică radical viața de zi cu zi a localnicilor.

Rezidenții orașelelor puternic turistice se plâng de chirii sunt tot mai mari, o rată a criminalității ridicată și o aglomerație insuportabilă. Tocmai de aceea, autoritățile au fost forțate să ia măsuri legale menite să limiteze numărul de turiști ce le calcă pragul.

În 2015, Consiliul municipal din Amsterdam a stopat proiectele de construcție de hotele noi în centrul orașului. Pentru un oraș care și-a clădit prosperitatea pe turism și care în august 2015 a avut un grad de ocupare de 90% a unităților de cazare, măsura este una surprinzătoare.

Nu doar localnicii se declară iritați de turiști – până și directorul muzeului Rijksmuseum s-a plâns de numărul mare de vizitatori. Tocmai de aceea, tot mai multe muzee din Amsterdam le pun la dispoziție turiștilor vizitele online – de exemplu, poți explora muzeul lui Anne Frank pe site-ul oficial.

Situația este una critică și în Barcelona. Numărul turiștilor care au ajuns pe coasta spaniolă s-a triplat în ultimii 15 ani. Rezidenții consideră că turismul reprezintă o problemă mai gravă decât sărăcia. Ada Colau, actualul primar al Barcelonei, a fost aleasă pe baza unei campanii anti-turiști, în iunie 2015.

Iar Veneția a avut, poate, cel mai mult de suferit de pe urma turismului agresiv. În ultimii 30 de ani, orașul și-a pierdut jumătate din locuitori. Vasele uriașe de croazieră care aduc zeci de mii de turiști în timpul zilei l-au transformat într-un „parc tematic”, acuza rezidenții, care vor ca primăria să impună o taxă pentru vizitarea Pieței San Marco, astfel încât turiștii să plătească pentru mizeria pe care o creează.

În tot acest timp, mulți dintre venețieni au renunțat la locuințele lor și s-au mutat în alte orașe. Așa a devenit Venezia un oraș supra-aglomerat pe timp de zi și un oraș-fantomă pe timp de seară.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*