Opozantul Fethullah Gulen, despre Turcia: ”Nu mai este posibil să se vorbească despre democrație, nici de Constituție. Acest regim seamănă mai degrabă cu un clan sau cu un guvern tribal”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 19 iulie 2016
  • Externe

Fethullah Gulen, acuzat de președintele Turciei că ar fi instigat tentativa de lovitură de stat de vineri, a declarat că din punctul său de vedere, țara sa nu mai este o democrație, conform AFP.

Gulen a nehat implicarea sa în tentativa de lovitură de stat din Turcia, soldată cu cel puțin 308 morți, între care 100 de rebeli.

„Am fost întotdeauna împotriva intervenției militarilor în politica internă”, asigură Gulen, condamnând această tentativă de puci, pe care o consideră o „trădare a națiunii turce”.

Acesta ridică mai multe semne de întrebare cu privire la rolul pe care l-a jucat guvernul turc în această tentativă  de lovitură de stat.

„Aveți informații din presă care arată că membri ai partidului de la putere (în Turcia) erau la curent cu tentativa cu opt, zece sau chiar 14 ore înainte” de a se produce ea, argumentează el.

Opozantul de clară că Turcia nu mai poate fi o democrație, fiind mai degrabă sub un regim care seamănă cu un ”clan”.

„Într-un peisaj ca acela nu mai este posibil să se vorbească despre democrație, nici de Constituție, despre o formă de guvernare republicană”, estimează opozantul. „Acest regim seamănă mai degrabă cu un clan sau cu un guvern tribal”, a spus el. „Istoria ne învață că dictatorii pot accede la putere cu sprijinul unui mare număr de oameni”, mai spune el, evocându-i pe Adolf Hitler, Saddam Hussein și Gamal Abdel Nasser.

Fethullah Gulen amintește că guvernul turc a încercat deja, fără succes, să obțină extrădarea sa după declanșarea scandalului de corupție care a afectat Turcia în 2013 și a antrenat demisia a trei miniștri.

Întrebat despre extrădarea sa, cerută de preșeidntele Erdogan Marii Britanii, acesta amintește că SUA sunt un „stat de drept”. „Dreptul este mai presus de orice aici. Nu cred că acest guvern va da atenție la ceva care nu se bazează pe drept”, a spus el.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *