Ultimele Știri

Operatorii de telefonie vor fi obligaţi să lanseze pachete de servicii pentru persoanele cu dizabilităţi

Operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să includă în portofoliul lor și aplicații pentru peroanele cu dizabilități.

În termen de opt luni, toți operatorii telecom vor fi obligați să adapteze serviciile de telefonie și accesul la internet pentru persoanele cu dizabilutăți. Acest lucru vin după ce va intra în vigoare decizia luată de ANCOM.

„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat decizia care cuprinde un set de măsuri menite să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la servicii de telefonie şi acces la internet adaptate nevoilor lor specifice şi în condiţii echivalente celor de care beneficiază ceilalţi utilizatori. Autoritatea a stabilit componenţa pachetelor de servicii de telefonie şi internet destinate persoanelor cu dizabilităţi şi recomandă furnizorilor un anumit tarif pentru fiecare dintre aceste pachete”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Utilizatorii cu dizabilităţi auditive şi/sau de vorbire vor avea la dispoziţie pachete de servicii mobile care vor include cel puţin SMS-uri nelimitate în reţea şi 150 de SMS-uri naţionale la un tarif recomandat de ANCOM de maximum 4 euro/lună (inclusiv TVA), precum şi trafic lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, la un tarif recomandat de 2 euro/lună (inclusiv TVA).

Aceşti utilizatori vor avea la dispoziţie şi pachete de servicii la punct fix care să conţină trafic lunar nelimitat la internet, la o viteză maximă de transfer a datelor pentru descărcare de cel puţin 30 Mbps sau, acolo unde nu este tehnic posibil, viteza maximă oferită comercial utilizatorilor-persoane fizice, contra unui tarif maxim recomandat de 7 euro/lună, inclusiv TVA.

În plus faţă de pachetele impuse de ANCOM, operatorii pot oferi şi alte pachete adaptate nevoilor speciale ale utilizatorilor cu dizabilităţi.

Autoritatea le impune furnizorilor implementarea în termen de maximum opt luni de la intrarea în vigoare a deciziei şi a altor facilităţi suplimentare pentru utilizatorii cu dizabilităţi.

De asemenea, furnizorii de comunicaţii vor trebui să le asigure utilizatorilor cu dizabilităţi, prin intermediul punctelor de lucru unde se oferă servicii de comunicaţii pe bază de abonament, posibilitatea testării gratuite a echipamentelor terminale de comunicaţii electronice pe care aceştia intenţionează să le achiziţioneze, precum şi să le pună la dispoziţie o secţiune specială, accesibilă din ecranul principal al propriei pagini de internet, în care se vor regăsi informaţii necesare utilizatorilor cu dizabilităţi, apare în comunicat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*