Ultimele Știri

Operațiune anti-teroristă de amploare în orașul Slavyansk

Astăzi a avut loc o operaține anti-teroristă de amploare în orașul Slavyansk din sud-estul Ucrainei. Operațiunea a fost anunțată încă de pe data de 22 aprilie de președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turchynov.  ”Vor urma operațiuni similare  în zona Donetsk, unde indivizi înnarmați pro-ruși  controlează regiunea”, a mai spus printre altele președintele interimar ucrainian.  Forțele speciale ucrainiene au ocupat pozițiile incendiate și abandonate de militanții pro-ruși, la punctul de intrare în orașul est ucrainian Slavyansk.  Fortele speciale ucrainiene au fost sprijinite de elicoptere și mai multe blindate.

Un reporter al agenției de presă VICE, Simon Ostrovskii , a fost eliberat după aproape două zile de captivitate, în orașul Slavyansk, relatează Kevin Bishop, în calitate de șef al biroului BBC din Moscova.  Ostrovski a fost luat ostatic la 22 aprilie de către separatiștii ruși, acesta  declarând că  a parăsit orașul în siguranță și se îndreaptă către Donetsk.
 Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today, a postat în dimineața zilei de 24 aprilie un status pe twitter: ”Ucraina R.I.P”

redactor sef rusia today

În dimineața zilei de 24 aprilie, trupele ucrainene au respins un atac separatist de la o bază militară din orașul Artemivsk, regiunea Donetsk. Forțele speciale ucrainene au recucerit de asemenea, clădirea Consiliului orășenesc din orașul Mariupol, regiunea Donetsk , care a fost controlată de militanți ruși din 13 aprilie. Ministerul de Interne ucrainean a raportat că  mai mult de 100 de membri ai Gărzii Naționale au înconjurat clădirea consiliului orașului Mariupol, pentru a preveni noi violențe. În această după-amiază 20 de persoane, militanți pro-ruși, au refuzat să părăsească clădirea Consiliului orașului, având loc o ciocnire între militanții pro-ruși și ucrainieni. Interfax Ucraina  a anunțat că s-au înregistrat 5 răniți în violențele din Mariupol.

Ministrul adjunct de externe ucrainian, Lubkivsky, sugerează că Ucraina are nevoie de ajutor militar pentru a-și apăra granița de est, împotriva unei invazii rusești.

– „Trebuie să protejăm Ucraina împotriva agresiunii. Ar trebui să fie utilizate toate mijloacele posibile care ar putea ajuta în acest caz. „

Ministrul rus al Apărării , Serghei Șoigu, a declarat la 24 aprilie că violența care decurge din operțiunile  anti – teroriste din estul Ucrainei au determinat Rusia să lanseze exerciții militare în vestul Rusiei.

„Anunțul pentru exercițiile militare ale trupelor NATO în Polonia și statele baltice,  înrăutățește doar situația”, a mai declarat ministrul rus al Apărării .

 Video:  armata rusă se mobilizează: TAB-uri și camioane cu soldați la doar 10 km de  frontiera cu Ucraina

Jurnaliștii Citizen relatează despre o mobilzare masivă a armatei ruse în orașul Novoshakhtinsk,  oraș rusesc aflat la 10 km de frontiera de est a Ucrainei cu regiunea Rostov .  Coloane de transportoare blindate pentru  trupe, arme de artilerie, tancuri și camioane, transportând  probabil soldați ruși, sunt văzute pe autostrada principală a orașului Novoshakhtinsk.

Operațiunile anti-teroriste au fost oprite temporar, pentru a se concentra toate forțele pe granița de est

 ”Planul inițial pentru Sloviansk de astăzi a fost recâștigarea orașului de la separatiști, inclusiv toate clădirile guvernamentale au fost preluate”,  a declarat un oficial de securitate  pentru Kiev Post.  Cu toate că acestă operațiune a fost un succes, ea a fost oprită pentru moment de guvern,  pentru a-și concentra toată forța pe frontiera de est. Serviciul de informații ucrainean SBU, a declarat că există riscul unei invazii iminente a trupelor rusești.  Guvernul confirmă, de asemenea, că există șapte morți ca urmare a operațiunii. „Separatiștii sunt in panica”, a mai spus oficialul.

Războiul civil a început, spune autoproclamatul lider al Republicii Populare Donetsk 

Potrivit Interfax Ucraina, liderii Republicii Populare Donețk au anunțat o mobilizare generală a forțelor separatiste din estul Ucrainei, ca răspuns la operațiunea anti-teroristă pe care autoritățile ucrainene au lansat-o în  orașul Sloviansk la 24 aprilie. Conducerea autoproclamatei republici a spus Interfax că „o operațiune armată combinată a fost lansată în Sloviansk.  Acest lucru înseamnă doar un singur lucru:.. Un război civil”

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*