Ultimele Știri

ONU cere anchete judiciare în cazul tehnicilor de tortură ale CIA

După publicarea unui raport privind tehnicile de tortură ale CIA, ONU  cere anchete judiciare împotriva unor oficiali americani care au încălcat drepturile fundamentale ale omului. 

„În mod evident, a fost orchestrată o politică la cel mai înalt nivel al administraţiei (preşedintelui George W.) Bush, care a permis infracţiuni sistematice şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, a declarat Ben Emmerson, raportorul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului,

A venit „timpul pentru a acţiona şi responsabilii de această conspiraţie criminală să fie prezentaţi în faţa justiţiei”, a subliniat el.

Raportul arată că tehnicile utilizate au încălcat în repetate rânduri legile internaţionale şi drepturile cele mai elementare ale omului. Programul „a dat undă verde pentru a comite nepedepsit ceea ce legea internaţională privind tortura şi dispariţiile califică drept infracţiuni”, a notat Steven Hawkins, directorul general al Amnesty International în Statele Unite.

„A venit timpul pentru a cere socoteală, dar şi o anchetă completă, acţiuni în justiţie şi compensaţii pentru victime„, a adăugat el.

Mai multe asociații care apără drepturile omului l-au îndemnat pe Barack Obama să se asigure că Statele Unite nu vor mai tortura niciodată.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*