ONU avertizează că haosul de vara trecută se va repeta: ‘Sunt de șapte ori mai mult, iar alte câteva mii sunt pe drum’

  • Adelina Mitrache
  • 2 martie 2016
  • Externe
imigranti refugiati

Afluxul de refugiaţi către Uniunea Europeană va fi dubu în 2016, în comparaţie cu cel de anul trecut, iar o “armată europeană este necesară” în vederea apărării Schengen, din care România şi Bulgaria nu fac parte, a declarat preşedintele ceh Milos Zeman într-un interviu pentru agenţia rusă Tass, la jumătatea lunii februarie.

CITEȘTE ȘI: Valul de refugiaţi va fi de cinci ori mai mare!’ O armată europeană este necesară pentru a apăra frontierele Schengen de migranţi

Situaţia este tot mai tensionată în tabăra de refugiaţi de la Idomeni, unde 8.500 de oameni aşteaptă redeschiderea frontierei. Sunt de şapte ori mai mulţi decât capacitatea taberei, iar alte câteva mii sunt pe drum. Depăşită de situaţie, Grecia a cerut bani Uniunii Europene pentru a acoperi nevoile de bază ale refugiaţilor de pe teritoriul său, al căror număr ar putea ajunge la 100.000. Între timp, surse diplomatice spun că Turcia nu permite accesul vaselor NATO în Marea Egee, pentru a combate traficul cu imigranţi dintre Turcia şi Grecia.

CITEȘTE ȘI: Angela Merkel: Trebuie să ținem granițele deschise

Autorităţile franceze au continuat demolarea parţială a Junglei de la Calais, dar nu fără incidente. Cinci adăposturi pentru refugiaţi au fost mistuite de flăcări ieri, fără însă ca vreo persoană să fie rănită. Cauza incendiilor nu a fost încă stabilită.

CITEȘTE ȘI: Alertă în Germania! Ce a descoperit un angajat al unui centru pentru refugiați: “A atins cote alarmante. Marchează trecerea la un alt nivel”

Între timp, situaţia din Grecia devine tot mai disperată cu fiecare oră care trece. 23.000 de refugiaţi se află pe teritoriul ţării, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul lor să crească de cinci ori în următoarele săptămâni.

„Grecia a prezentat Comisiei Europene un plan de urgenţă, cerând 480 de milioane de euro, asistenţă tehnică, echipamente şi personal”, spune Olga Gerovassili, purtătoare de cuvânt a Guvernului elen

Iar premierul Alexis Tsipras a anunţat că are de gând să blocheze acordurile UE, dacă celelalte ţări membre nu-şi onorează promisiunile de a împărţi povara refugiaţilor. Între timp, 8.500 de oameni s-au strâns la graniţa cu Macedonia. Teoretic, ţările balcanice primesc câte 580 de refugiaţi pe zi, însă în realitate Macedonia a primit ieri doar 210 sirieni.

„Poliţia macedoneană nu a închis graniţa, permitem trecerea unui număr de migranţi comunicat de colegii noştri sârbi”, spune Goranche Savovski, directorul Poliţiei macedonene

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a avertizat că situaţia din Grecia trebuie remediată rapid, dacă Europa nu vrea să se confrunte cu un haos ca acela de vara trecută.

„Fie organizăm o relocare masivă ordonată, fie vom asista la o repetare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, cu fragmentarea rutelor din Balcanii de Vest, posibil prin Bulgaria, direct din Grecia în Italia sau în Albania”, declara Vincent Cochetel, coordonator UNHCR.

Între timp, Turcia pare că nu mişcă un deget ca să limiteze fluxul de imigranţi spre Grecia. Surse diplomatice citate de AFP spun că Ankara nu permite accesul vaselor NATO în Marea Egee, pentru a combate traficul cu imigranţi.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *