Ultimele Știri

ONU a stabilit planul de acțiune pentru planetă până în anul 2030

Țările membre ale ONU au finalizat planul de acțiune pentru planetă, pentru o perioadă de 15 ani. La sediul ONU din New York, au fost prezenți experți și diplomați din cele 193 de țări, și au discutat timp de o săptămână despre planurile de viitor ale planetei.

Planul de acțiune are ca obiectiv principal eradicarea sărăciei extreme în lume până în 2030 și punerea sub control a încălzirii climatice. Acesta se întinde pe 30 de pagini și are ca titlu ”A transforma lumea noastră, program de dezvoltare durabilă până în 2030”. 

El cuprinde 17 Obiective ale dezvoltării declinate în 169 de „ținte”, urmând să fie supus adoptării formale a șefilor de stat și de guvern ai planetei în 26-27 septembrie la New York, cu ocazia sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU. Obiectivul primar al planului de acțiune este acela de a ”elimina sărăcia sub toate formele sale și peste tot în lume”. Acest obiectiv și-au găsit motivația în zonele precum Africa Subsahariană și  Asia, unde un miliard de persoane trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolar pe zi.

Alte obiective sunt: ”să permită tuturor să trăiască în bună sănătate”, ”să asigure accesul tuturor la o educație de calitate” și ”să parvină la egalitate între sexe”, eliminând orice formă de discriminare și de violență față de femei. De asemenea, planul conține și obiective legate de dezvoltarea și guvernarea țărilor, munca decentă, societăți pașnice sau protecție.

Unul dintre obiectivele care cer luarea unor măsuri urgente, este lupta împotriva schimbărilor climatice și a repercusiunilor lor, guvernele fiind invitate să ia măsuri imediate. 

Respectarea celor 17 obiective, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015, va fi voluntară pentru fiecare stat, care va alege prin ce mijloace va ajunge la un rezultat. Dar unii ”indicatori” ar trebui să permită estimarea progreselor făcute și să le asigure o ”continuitate sistematică”, potrivit Agerpres.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*