Ultimele Știri

Onţanu a semnat două autorizaţii de construire diferite pentru Arena Naţională. Un stadion mai ieftin unul mai scump!

ontanu

Una dintre aprobări prevedea un stadion cu numai 20.000 de locuri acoperite din 55.000, iar cealaltă, modificată și antedatată, a dus la o arenă mai scumpă, cu acoperiș integral și la care valoarea inițială de 411 milioane de lei a devenit ”fără TVA”.

După ce Gazeta a publicat autorizația pentru Național Arena, Primăria București a descoperit că în arhivele ei există două autorizații cu conținut diferit, dar numerotate la fel! *  Cînd am verificat încrucișat pe legea informațiilor publice, Primăria Sectorului 2 ne-a dat doar una dintre autorizații * Ieri le-am prezentat-o pe cea de-a doua și, brusc, au scos-o, spunînd că „Nu știam de ea, acum am găsit-o” * Pînă la urmă primăria lui Onțanu a recunoscut că a eliberat două autorizații, dintre care pe una a antedatat-o! * Primăria Sectorului 2 pretinde că a doua autorizație, care a ridicat prețul stadionului, ”rectifică erori materiale” și că ”am modificat-o după aceea, dar nu i-am mai schimbat data și numărul de înregistrare”.

Luni, 25 ianuarie 2015, Gazeta Sporturilor dezvăluie Autorizația de Construire a Stadionului Național.

Autorizația nr. 427/28 B din 25.04.2008 eliberată de Primăria Sectorului 2, pe raza căreia a fost construită arena. (facsimil 1  sau imaginea din dreapta titlului, cu stadionul acoperit integral cu membrană albă).

În documentul semnat de primarul Neculai Onțanu se prevede că stadionul va avea 55.000 de locuri și că „tribunele se acoperă cu o membrană ușoară, întinsă”.

doua autorizatii

În aceeași zi, un funcționar public din Primăria Capitalei compară autorizația publicată de ziar cu cea pe care o găsește în arhivă.

„Ceva nu e în regulă! Cred că ați tipărit un fals”, spune el, furios pe ziar.

De ce spuneți că e un fals?

„Pentru că în Autorizația de Construire care există la noi apare că stadionul va avea 55.000 de locuri, dar apoi se scrie clar că doar 20.000 de locuri de la tribuna I vor fi acoperite”, ne arată omul.
F****!

Diferențele dintre cele două documente

Studiem actul. Într-adevăr, are același număr și aceeași dată cu cel tipărit în ziar.

Ei au Autorizația nr. 427/28 B din 25.04.2008 eliberată de Primăria Sectorului 2. (Facsimil 2 sauImaginea din stînga titlului, doar cu tribuna I acoperită).

facsimilcorect

 

Le spunem Autorizația 1 celei din ziar și Autorizația 2 celei din arhiva Primăriei, că așa ne-au apărut ele cronologic cînd le-am consultat.

Textul celor două documente e, la prima vedere, identic.

Semnăturile sînt aceleași. Datele de înregistrare sînt identice.

Totul curge lacrimă pînă în punctul în care scrie că stadionul va avea „următoarele caracteristici: 55.000 locuri”. Dar, după o virgulă, în Autorizația 2, cea din posesia Primăriei Capitalei, apare „din care 20.000 de locuri la tribuna I vor fi acoperite”. Se înțelege că restul stadionului rămîne descoperit. Pasajul acesta dispare din Autorizația 1, cea pe care o avem în redacție.

Există și alte diferențe, de pildă la numărul de locuri de parcare.

În Autorizația 1, cea din ziar, stadionul devine automat mai scump. Întîi că apar tribune peste tot.

În plus, față de Autorizația 2, în Autorizația 1 se specifică faptul că suma inițială a contractului, de 411 de milioane de lei, este fără TVA.

Complicat! Ții în mînă o situație imposibilă: două Autorizații de Construire, cu același număr și aceeași dată.

Una prevede un stadion mai ieftin, cealaltă unul mult mai scump.

Sursa de unde provine documentul nostru e una de mare încredere. Pe de altă parte, omul din primărie e și el de bună-credință.

Cine are dreptate?

Și dacă am greșit?

Ziua e încordată.

Sînt momentele acelea de care te-ai temut întotdeauna. N-ai verificat suficient, ai dat-o în bară și vei aluneca sub fapte, în timp ce realitatea își va pune copitele peste tine!

Obținem o nouă confirmare: „Aia e autorizația, stați liniștiți!”. Gazeta primește și semnăturile prelungirii autorizației, care sînt puse pe hîrtia stadionului scump.

Spre seară, cineva din Primărie se ia cu mîinile de cap. „Am găsit și la noi autorizația pe care ați dat-o în ziar!”. Acum au și numărul 2 și numărul 1! La Primăria Capitalei există două autorizații pentru Stadionul Național emise în aceeași zi și cu același număr!

Cu greu se face dimineață.

„Semnătura dumneavoastră, domnule primar, e pe două autorizații”

La prima oră, cerere de informație publică și telefon la Primăria Sectorului 2.

„Vă rugăm să ne dați Autorizația de Construire 427/28 B din 25.04.2008 pentru Stadionul Național!”.

O oferă foarte repede. E cea din ziar, numărul 1.

Convorbire cu primarul Neculai Onțanu:
– Bună ziua, domnule primar, am primit autorizația, mulțumim, dar e o problemă.
– Ce problemă?

– Semnătura dumneavoastră apare pe două autorizații identice ca dată și număr de înregistrare, dar cu diferențe de conținut.
(Tăcere) Cum? Ce vreți să spuneți?

– Ați emis două Autorizații de Construire cu numărul 427/28 B, ambele pe 25 aprilie 2008. Se poate așa ceva?
– Nu se poate, nu cred.

– Uitați cum facem. Vă pot trimite pe mail cea de-a doua autorizație ca s-o vedeți.
– Da, vă rog! Eu nu sînt în primărie, dar o să o văd și o dau mai departe.

– Încă o întrebare. Se pot emite două autorizații cu același număr, în aceeași dată? Ați mai făcut asta vreodată, pentru o altă construcție?
– Nu, nu cred.

Le trimitem autorizația numărul 2, cea cu tribune doar pe 20.000 de locuri. Telefonul sună înapoi după nici o jumătate de oră.

– Bună ziua, Alina Bratu, sînt arhitecta șefă de la Sectorul 2.
– Da, vă rog.
– Am găsit și noi în arhivă Autorizația pe care ne-ați trimis-o dumneavoastră.

– Nu vă supărați, dar de ce nu mi-ați dat-o cînd mi-ați transmis-o pe prima?
–  Pentru că nu știam de ea.

– De acord, dumneavoastră personal nu erați în 2008. Arhitecta care a semnat cele două autorizații se numește Adriana Bagdasar. Dar nici un coleg nu știa că au fost două autorizații?
– Nu știu ce să vă spun. Le-am cerut colegilor să-mi explice și mi-au spus că autorizația s-a modificat pentru niște erori materiale. Chiar Primăria Capitalei ne-a solicitat modificarea autorizației pentru niște erori materiale.

– Cînd v-a cerut PMB modificarea?
– O să vă trimit hîrtia de la ei ca s-o vedeți. Să știți că se mai întîmplă asta, să se corecteze autorizațiile.

– Dacă s-a modificat, de ce a rămas la același număr de înregistare? 
– Nu știu care erau procedurile atunci. O să văd. Dacă beneficiarul face schimbări minore, se poate.

– E minor la un stadion de 55.000 de locuri să acoperi doar 20.000 sau toate locurile? Și să pui și acoperiș retractabil? Nu e nimic personal, întreb instituția, nu pe dumneavoastră.
– Am înțeles, mă interesez și revin.

Căutare în celălalt capăt al orașului și al autorizațiilor,  la Primăria Capitalei.

Bogdan Șoșoacă, cel care a fost șef la investiții la PMB în acea perioadă, lucrează și acum în primărie.

Nu e de găsit. Lăsăm un număr. Nu sună înapoi.

Șoșoacă e cel care a trimis două cereri pentru autorizațiile de construire, ambele în 29 noiembrie 2007. (facsimil 3 + 4). Totul a fost făcut în dublu exemplar la investiția asta?

facsimil3+4

Iar dacă au vrut să corecteze o eroare materială, cînd și-au dat cei din Primăria Capitalei seama de ea? În noiembrie 2007? De aceea au trimis două cereri?!

Șoșoacă nu poate fi contactat ca să explice.

Pentru toți oamenii băgați în această poveste mai e o veste.

Există un document (facsimil 5) prin care Lucian Albinescu, directorul de proiectare al consorțiului Max Bogl – Astaldi, le comunică pe 29 aprilie 2008 lui Bogdan Șoșoacă și Aurorei Abas, ambii directori la Primăria Capitalei și responsabili cu investiția de la stadion, că s-a obținut autorizația de construire.

Citeşte mai mult pe TOLO.RO

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*